Det finns många fördelar med att bo i bostadsrätt. Men allt är inte guld och gröna skogar och det är viktigt att man har koll på nackdelarna med bostadsrätt också innan man gör sitt första köp. Här har vi listat 7 av de största nackdelarna med bostadsrätt.
Artikelns innehåll
1. Stort kapital till kontantinsats
Det som kanske stoppar dom flesta från att köpa sig en bostadsrätt är kravet på 15% kontantinsats. Det är ett krav som regeringen satt och som bankerna måste följa, det är inte möjligt för dom att låna ut 100% av bostadsrättens värde i form av bolån.
Det går såklart att komma runt detta där man kan ta ett privatlån istället för att täcka kontantinsatsen, som ofta ligger på 2–300 tusen kronor. Det man ska vara redo för då är att kostanden blir högre eftersom ett blancolån har högre ränta än ett bolån.
Ett smart sätt att hitta den bästa räntan är att jämföra banker mot varandra.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
2. Bolån långt över miljonen
Eftersom bostadsrätter ofta är väldigt dyra, långt över miljonen i många städer, så krävs oftast enorma lån för att kunna köpa en bostadsrätt. Idag är det inte ovanligt att man har lån på en, eller flera miljoner, efter att man köpt en bostadsrätt.
Det kan kännas betungande för många och det gäller att man är medveten om kostnader som uppstår och att ett bolån minskar inte även om värdet på bostadsrätten gör det.
3. Du är själv ansvarig när det går sönder
Visst kan det vara skönt att ta sitt eget ansvar men inte alltid. Om en vitvara går sönder eller om det uppstår en vattenläcka eller liknande så är det ditt ansvar att köpa en ny vitvara och ditt ansvar att kontakta försäkringsbolag och dra lasset.
Att akut behöva åka iväg efter jobbet och köpa en ny kyl för att den gamla har brakat ihop är inte superroligt och det är därför viktigt att man har pengar undanstoppade för just akuta situationer som kan uppstå när man bor i bostadsrätt.
4. Beroende av vad andra medlemmar tycker och vill
Även om du får göra mycket själv inom dina egna väggar kan du stöta på patrull om du vill göra något utöver det vanliga, eller förändra något i omgivningen. Om du vill bygga fler garage, eller som är väldigt populärt just nu, elplatser, så gäller det att dina grannar tycker samma sak.
I en bostadsförening så röster man om förslag och får ens förslag inte tillräckligt med röster så får man gilla läget och försöka hitta på nya lösningar.
5. Andrahandsuthyrning kan vara knepigt
Andrahandsuthyrning kan vara knepigt att sätta sig in i, det är sällan så enkelt som att hitta någon som vill bo där och lämna över nycklarna. Det finns många olika regler om hur hög hyran får vara och liknande på nationell nivå.
Men även en bostadsförening kan ha sina egna regler, och vissa föreningar tillåter inte ens andrahandsuthyrning. Ofta är det möjligt men att man då betalar en avgift till föreningen. Det är viktigt att man sätter sig in i både reglerna på nationell nivå samt i bostadsföreningens egna stadgar.
Viktigt att tänka på att du som ägare alltid är ytterst ansvarig för vad som sker med din lägenhet, även om det är en inneboende som gör det.
6. Större investeringar i föreningen kan synas på avgiften
Om föreningen bestämmer sig för ett stambyte, nya parkeringsplatser, renovering av vattenledningar eller något annat större jobb, så kan det ibland synas på avgiften till föreningen för dess medlemmar. Om föreningen inte har sparat ihop pengarna utan behöver låna dom så är det oftast medlemmarna som får betala kostnaden.
Något som är positivt dock är att en bostadsförening ska inte gå med vinst och det är ingen som kommer höja avgiften av vinstintresse utan det är alltid investeringar som gör att hyran kan höjas.
7. Värdeminskning är en möjlighet
En bostadsrätt går nästan alltid upp i pris men det finns såklart gånger när man kan få svårt att få tillbaka dom pengar som man lagt på lägenheten från början. Det kan då bli svårare att flytta eftersom ekonomin kanske inte går ihop.
Ett bolån som man tagit blir inte mindre bara för att värdet på lägenheten minskat, så man bör vara medveten om att dagen man säljer så kanske man inte får tillbaka allt. Detta är speciellt sant om man vet att man köpte sin bostadsrätt för ett högt pris.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Läs vidare
Även om det fokuserats mycket på det dåliga i den här artikeln så finns det såklart också fördelar med bostadsrätt, annars hade det inte varit så populärt som det ändå är. Är du intresserad av vilka fördelar som finns så kan du läsa vår artikel 10 fördelar med bostadsrätt här.