Störande grannar i bostadsrätt? Det här kan du göra

Att bo i en bostadsrätt är ändå att bo i samma hus som andra familjer och det gäller att inte vara alltför lättstörd. Men självklart ska man inte behöva tåla vad som helst och ibland blir det helt enkelt för mycket.

Här ger vi tips på vad du kan göra och vad konsekvenserna blir när du anmäler en granne till styrelsen.

Vad räknas som acceptabelt, som du behöver tåla?

Störande ljud vanligare i äldre hus då isolering mellan lägenheterna kanske inte finns

Att bo i bostadsrätt kräver en viss nivå av acceptans. Man har grannar runt omkring sig och man delar hus, det är omöjligt att aldrig höra dom. Lagen säger endast att man inte ska störa sina grannar på ett sätt som inte ”skäligen bör tålas”. Det är en ganska lös term som ger stor tillåtelse till tolkning. En bedömning för vad som kan anses störande kan alltså vara olika i olika situationer.

Några exempel som man ofta anser att boende får tåla från grannar är:

  • Enstaka fester med hög musik
  • Renovering
  • Springande barn

Detta gäller såklart endast dagtid och alla bostadsrättsföreningar har beskrivit i sina stadgar vilka tider som gäller. Det handlar också om enstaka tillfällen eller under en tidsbegränsad period. T.ex. så renoverar man sällan i flera månader eller festar till kl. 04 varje helg.

Det finns inte heller stöd för personer som jobbar nattetid och behöver sova på dagarna. Man kan inte förbjuda sin granne att köra in betongborden i väggen kl. 14 en eftermiddag, hur mycket man än skulle vilja.

Vad räknas som oacceptabelt, som du inte behöver tåla?

Men ibland går det längre än vad som kan räknas som skäligt. Det räknas som oacceptabelt om din hälsa blir lidande eller om du får en försämrad boendemiljö. Det kan t.ex. handla om någon som festar med hög volym ofta eller om en stark odör kommer från en lägenhet och sprider sig till lägenheterna runt omkring.

Under natten är det extra känsligt med just ljud, då det förväntas vara tyst. Även om en bostadsrättsförening har satt kl. 22 i sina stadgar som gräns så kan det räknas som oacceptabelt om en granne ger ifrån sig störande ljud kl. 21 varje kväll.

Grundprincipen med oacceptabelt störande är när det sker ofta och regelbundet. Du kan då försöka göra något åt det genom att vidta vissa åtgärder.  

Vad du kan göra mot störande grannar

Om du upplever att en granne är störande ofta så ska du alltid börja med att skriva upp när du upplevde störandet. Att föra en ”störningsjournal” är en viktig del för framtida bruk, då det kan räknas som bevis.

Nästa steg är att prata med grannen och be personen tänka sig för. Berätta på ett sansat sätt att du stör dig på ljudet och be grannen respektera det. Dom flesta grannar vill inget ont och om en granne säger till så tänker dom oftast ett varv till.

Om det inte hjälper med att säga till grannen så behöver du kontakta styrelsen i din bostadsrättsförening. Informera dom om vilken granne det gäller, när störningarna har skett (störningsjournalen) och att du försökt prata med grannen på ett sansat sätt men att det inte hjälpt. Frågan går då över till styrelsen.

Du kan också prata med andra grannar för att höra om dom stört sig och även be dom föra störningsjournalen och kontakta styrelsen om dom upplever det som ett problem.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad bostadsrättsföreningen gör vid klagomål

När bostadsrättsföreningen får in klagomål på störande beteende så måste dom ta det på allvar. Styrelsen ser över klagomålet (eller klagomålen) och om man bedömer det som seriöst så ska styrelsen skicka ut ett brev till den störande grannen med en varning, en så kallad rättelseanmaning.

Till skillnad från vad många tror, så finns det ingen lag som säger hur många varningar man ska få för att kunna bli av med sin lägenhet, det är istället upp till bostadsföreningen. Om föreningen upplever att varningar inte hjälper och klagomålen fortsätter strömma in så kan man ta beslut om att säga upp medlemskapet i föreningen för den störande grannen och hen behöver flytta.

Om grannen vägrar acceptera beslutet så kan man gå vidare till tingsrätt där styrelsen kan visa upp klagomål och störandejournalen från andra grannar för att bevisa sin ståndpunkt. Det kan också behövas att andra grannar vittnar om det störande beteendet. Om tingsrätten beslutar till styrelsens fördel kan lägenheten tvångförsöljas.

Det är dock en väldigt komplicerad process som inte sker i normala fall. I dom flesta fallen slutar störningarna efter en varning eller att den störande grannen flyttar i och med att uppsägning av medlemskapet sker.

Om du fått klagomål på att du stör grannarna

Om det är du själv som får klagomål från andra grannar bör du sluta med det störande beteendet omedelbart, så länge det inte är skäligt. Om du själv vet med dig att du festar mycket med hög musik så är det kanske dags att fundera på en annan lösning för att kunna fortsätta festa.

Om det är så att du renoverar och blir ombedd att inte hamra eller borra i väggen efter t.ex. kl. 18 för att ett barn ska sova, så ska du inte behöva pausa hela din renovering. Det anses som skäligt och du får då förklara för grannen att det är under en tidsbegränsad period som det sker.

Personlig historia

I mitt område där jag växte upp hade vi en person som blev störd av allt. Han skällde ut en vän till mig när hon öppnade porten till trappen runt 19-tiden. Det visade sig att han hade sin dotter i rummet bredvid trappuppgången och hon vaknade när porten öppnas. Att öppna en port är inte något som anses oacceptabelt.

Läs vidare

Det kan vara knepigt att förstå vad som räknas som skäligt. Läs gärna vår artikel om vad man får och inte får göra i en bostadsrätt för att se om det din granne gör är rimligt eller inte.

Passa också på att påminna dig själv varför du bor i bostadsrätt. Även om grannen är irriterande just nu så finns det ändå 10 fördelar med bostadsrätt som du kan läsa.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780