Vad är bolån med räntetak?

Bolån i Sverige har idag låga räntor, men så behöver det inte vara för evigt. För att skydda sig finns det olika metoder så som att binda räntan eller räntetak. Räntetaket är en blandning av både bunden och rörlig ränta, men hur fungerar det? Finns det några nackdelar med att ha ett bolån med räntetak? Det ska vi ta reda på.

Vad är räntetak?

Räntetak är precis vad det låter som, du får ett tak på din ränta. Genom att ha ett räntetak så vet du att räntan på ditt bolån inte går över en viss procent, alltså taket. Ett räntetak är inte samma som att binda sin ränta. När du binder räntan så är räntan samma under hela perioden, den går varken upp eller ner. Ett räntetak kan gå upp och ner som den rörliga räntan, så länge det är under det satta taket.

När man skaffar ett räntetak så får man bestämma hur länge man önskar ha det, oftast väljer man mellan 3 och 5 år men går att få längre många gånger. För att ha ett räntetak på sitt bolån så betalar man en premie varje månad. Man skulle kunna likna det vid en försäkring för höjda räntor.

Den största fördelen med ett räntetak är just tryggheten. Med ett räntetak kan man skydda sig mot stigande räntor men samtidigt ha kvar möjligheten att följa med räntan ifall den skulle sjunka. På så vis kan man budgetera för en summa så är chansen att det blir mindre än vad man budgeterat.

Vad är nackdelarna med räntetak?

Det finns två nackdelar med räntetaket och den första är premien. Det är ingen klumpsumma som du får en faktura på utan det är en del av räntan som du får. När du bestämmer dig för räntetak så lägger banken på ett visst antal procentenheter på den rörliga räntan som sen blir betalning för räntetaket.

Exempel

Din rörliga ränta är på 1,58%. Du vill ha ett räntetak och banken lägger då på en premie på din nuvarande ränta så att den blir 1,95% istället, ett påslag med 0,35%.

En normal premiekostnad brukar ligga mellan 0,3–0,4 procentenheter.

Den andra nackdelen med räntetak är att man binder upp sig ett antal år. 5 år är en lång tid och det kan hända mycket under den tiden som gör att man behöver sälja sin nuvarande bostadsrätt. Detta gäller såklart även om man planerar att binda räntan.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Om man vill lösa lånet i förtid

Om man behöver lösa lånet innan ens bindningstid har gått ut, så behöver man göra som med vanliga mobilabonnemang: betala återstående belopp.  

Banken har räknat med din inkomst ett par år framöver och om du vill avbryta avtalet vill banken fortfarande få in sina pengar. Har du bundit ditt räntetak en lång period så kan det bli kostsamt att avbryta bindningstiden.

Tänk också på att när du flyttar och köper en ny bostadsrätt (eller hus) så tas ett nytt lån och ditt gamla lån blir löst. Så det gäller inte bara om du betalar tillbaka den sista kronan, utan även när du flyttar.

Läs mer

Om du är på gång att ta ett bolån är det viktigt att veta vilka driftkostnader man har, både för sig själv och när banken frågar. Du kan läsa vår artikel om just driftkostnaden i en bostadsrätt här för att få en bättre idé om hur du ska räkna.

Om du letar efter ett nytt boende och är osäker på hur det fungerar när man köper en bostadsrätt så kan du läsa vår stora guide om att köpa bostadsrätt här, en guide som beskriver och guidar dig genom varje steg av köpprocessen.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780