Privatlån

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Det innebär att banken inte har någon annan säkerhet för lånet än att du med din inkomst kan betala tillbaka lånet plus räntan. Vid lån med säkerhet, exempelvis bolån eller billån, har banken en säkerhet i bostaden eller bilen för lånet. Då kan säkerheten säljas för att få fram pengar ifall du som låntagare inte kan betala tillbaka lånet. Privatlån kallas ofta även för blancolån.

Exempel på lån UTAN säkerhet:

 • Privatlån
 • Snabblån
 • Sms-lån
 • Blancolån
 • Kontokredit
 • Kreditkort

Exempel på lån MED säkerhet:

 • Bolån
 • Billån
 • Pantlån
 • Båtlån
 • Värdepapperslån
 • Lån till husvagn, husbil osv

💡 Lån utan säkerhet har normalt lite högre räntor än lån med säkerhet.

Jämför privatlån

När du har beslutat att du faktiskt behöver ta ett privatlån och även bestämt hur stor summa det är du behöver låna är det dags att jämföra olika lån. Du bör aldrig nöja dig med första bästa långivare du ser, eftersom villkoren mellan olika långivare kan skilja sig rejält.

Det allra bästa är att använda dig utav en jämförelsesajt. Då kommer endast en kreditupplysning göras på dig, samt att du får en överskådlig blick över vilka låneerbjudanden som finns tillgängliga för dig. Jämförelsesajter brukar också vara duktiga på att visa vad den totala kostnaden för dig i slutändan kommer att bli, med räntor och avgifter inräknade.

Privatlån som bostadsrättsägare

Som bostadsrättsägare kan privatlån lämpa sig väl för lån till kontantinsatsen, lån till renoveringar eller till köp av nya vitvaror exempelvis. Om ett privatlån tas kan det i ett senare skede med fördel bakas in i bolånet. Det brukar sänka räntekostnaderna signifikant.

Saker att tänka på innan du lånar

Har du planer på att ta ett privatlån? Då vill vi med den här artikeln ge dig lite tips på saker som är bra att tänka på innan du tar ett privatlån. Till att börja med är det bra att nämna att privatlån kan kallas för olika saker, men det är egentligen bara olika begrepp för samma typ av lån. Det kan även kallas för blancolån och lån utan säkerhet exempelvis. Vanligtvis är det lån som tas för att användas till konsumtion på något sätt. Det bygger på att du inte har något värdefullt, exempelvis en bostad eller ett fordon att lämna som säkerhet.

Behöver du ta ett lån?

Det första du bör tänka på är om du verkligen behöver ta ett privatlån? Kanske vill det möjlighet att skjuta upp betalningen du planerar att göra med lånet och istället spara ihop till summan? Ibland blir såklart svaret att lånet är nödvändigt.

Om så är fallet för dig, kan du även ställa dig frågan om hur stor lån du verkligen behöver ta. Kanske kan du spara ihop en del av summan och låna resten? Du bör aldrig ta ett större lån än vad du verkligen behöver.

Gör en budgetkalkyl

När du har fått låneerbjudanden och hittat ett som verkar vara bäst för dig är det dags att göra en ordentlig budgetkalkyl. Räkna på vad månadskostnaden på lånet kommer att bli för dig, och räkna sedan om så att verkligen har råd att betala av på lånet.

När du gör din budgetkalkyl är det också viktigt att du tar höjd för oförutsedde händelser, så som att du skulle bli sjuk eller bli arbetslös. Skulle det bli så att du inte har råd att betala på lånet, kommer det bli extremt kostsamt för dig. Räkna därför alltid på detta innan du ansöker om ett lån.

Påverka dina lånevillkor

Om din kreditupplysning visar att du har god kreditvärdighet kommer du troligen att kunna få bättre lånevillkor än om upplysningen visar tvärtom. Därför kan det vara bra att undersöka om du kan förbättra din kreditvärdighet innan du gör en låneansökan.

Faktorer som påverkar kreditvärdigheten:

 • Tidigare obetalda lån och skulder
 • Inkomst
 • Fast anställning
 • Antal kreditupplysningar gjorda de senaste 12 månaderna

Om du har låg kreditvärdighet kan du även förbättra dina chanser till ett bra lån genom att ha en medsökande. Så undersök om du har någon närstående som är villig att ställa upp.

Vad kostar lånet?

När du lånar betalar du en ränta, dvs en kostnad för att få låna pengar. Utöver räntan skall du amortera (betala tillbaka) på lånet.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780