Hur du fixar stopp i avloppet i din bostadsrätt

Vi har alla råkat ut för det, man spolar i toaletten men vattnet rinner inte undan. Det är stopp i avloppet och det går nu inte att använda toaletten, inget man kan vänta med till dagen efter.

Det finns många sätt att rensa ett avlopp som det är stopp i och man använder sig av lite olika tekniker beroende på vart man har stopp. Här går vi igenom de steg man kan ta för att själv fixa ett stopp.

Undvik starka medel när du rensar

Innan man börjar så är det viktigt att man tänker sig för. Handfat och toaletter är ofta gjorda i porslin, ett material som är väldigt känsligt för starka medel. En populär metod för att lösa stopp i avloppet är något som kallas för propplösare.

Propplösare är något som man kan köpa i olika butiker och innehåller starka kemikalier där tanken är att det som sitter fast ska lösas upp. Problemet är att starka kemikalier kan vara farligt för människor också och absolut inget man vill få på eller i sig. Riktigt starka lösningar kan också vara farligt mot just porslin.

Det finns flera olika typer av propplösningar man kan blanda själv hemma och dessa är mer vänliga mot både människor och toalettstol. Men innan man häller ner olika medel och kemikalier i avloppet bör man testa några andra sätt.

Fixa stopp i toaletten

Stopp i toaletten kan vara bland det vanligaste, och kanske det mest kritiska. Har man otur kan det sätta sig riktigt hårt och kännas helt omöjligt att få loss men det brukar fungera med något av dessa förslag:

Öka trycket

Att öka pressen på det som sitter fast och på så sätt trycka undan det är det mest skonsamma för alla parter. Det kan man göra på två sätt: antingen så tar man en hink och fyller med vatten och häller sen i toaletten från ca en meters höjd. Har man ingen hink så kan man försiktigt spola och på så sätt fylla toaskålen med vatten. Båda dessa trycker på och förhoppningsvis släpper stoppet.

Använd en vaskrensare

Om du har en vaskrensare hemma, vilket du bör ha, så kan du använda den för att försöka lossa stoppet. Att använda en vaskrensare är enkelt och det är med skonsamt mot porslinet än ett rensband. Ett tips är också att du värmer upp vaskrensaren lite innan användning för att göra det mjukare och mer lätthanterlig.

Försök få till ett tryck med vaskrensaren och pumpa långsamt upp och ner flera gånger. Det är inte säkert att det lossnar dom första gångerna, man kan behöva pumpa en stund. Undvik att göra kraftiga rörelser som kan skada toalettstolen. Jobba istället lite långsammare och längre stund.

Tanken här är att skapa ett tryck som trycker på det som sitter fast, precis som försöket med vatten tidigare.

Använd ett rensband

Sitter det riktigt fast så kan man ta en rensband och försöka få undan stoppet med. Ett rensband, eller rensvajer, är ett band av metall som man kan föra ner i toaletten och på så sätt trycka med kraft på det som sitter fast.

Här är det dock viktigt att vara försiktig. Ett rensband kan skada porslinet om det används på fel sätt. Var försiktig så att du inte skrapar, eller får en spricka, i toalettstolen.

För ner rensbandet i toaletten och tryck på. Dra gärna rensbandet fram och tillbaka flera gånger så att det gräver sig in i det som sitter fast, kommer man bara ut på andra sidan så är striden vunnen.

Har du inte ett rensband så är det en väl värd investering för den dagen du står där och har panik. Du kan köpa rensband på de flesta byggvaruhus.

Om det ändå inte lossnar…

Om du själv inte lyckas få loss det som sitter fast, eller om det sitter fast en längre bit in, så kan du behöva ringa en rörmokare. Sitter det långt in så kan det vara stopp i huvudledningen och då kan det vara bra att kolla med grannen om dom också har stopp, eftersom det då är föreningen som ska ta tag i saken och inte du.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Fixa stopp i vasken eller handfatet

Stopp i vasken eller handfatet är ofta enklare att själv åtgärda eftersom man ofta kommer åt rören för dessa. I just handfat är det vanligt med att tvål torkar och fastnar i avloppet medan vasken ofta är utsatt för fett från disken.

Spola hett vatten

Här kan det vara så enkelt att man spolar hett vatten ett par minuter för att få tvål eller fett att smälta och rinna vidare. Låt det gärna rinna en 5–6 minuter.  

Hemmagjord propplösare (för vasken)

Duger inte hett vatten så kan man blanda en egen propplösare med sånt man har hemma. Ta 3msk bakpulver och blanda det tillsammans med 1 dl vitvinsvinäger. Häll sedan blandningen i avloppet och låt det verka ett par minuter. Passa då på att koka upp lite vatten som du sen häller ner i avloppet för att skölja.

Det går också att blanda bikarbonat och 1tsk salt. Häll ner det i vasken och häll sen ner 1dl ättika. Var försiktig och använd handskar, då det kommer ske en kemisk reaktion som stänker och fräser vilket kan vara obehagligt att få på sig, det är dock inte farligt. Skölj ur blandningen med kokande vatten efter ett par minuter.

Undvik att göra detta i handfatet i första hand för att undvika att förstöra emaljen. Likaså om du har en vask av porslin.

Använd en vaskrensare

En vaskrensare kan vara väl användbar för denna typ av jobb. Du vill inte torrköra vaskrensaren utan fyll upp handfatet eller vasken med vatten. Sätt sen vaskrensaren över hålet och pumpa upp och ner med vaskrensaren. På det viset skapas ett tryck som kan få stoppet att lossna. Kör gärna 5–6 minuter då det kan ta en stund innan det lossnar.

Lossa rören under och rengör

Det bästa sättet att rensa stopp i vasken eller handfatet är såklart att montera ner rören under och göra rent i dom. Det är äckligt och något många drar sig för att göra men är ett effektivt sätt att få det att rinna snabbt i vask och handfat.

Se till att ha en hink redo. När man lossar vattenlåset under så kommer det rinna ut vatten. När vattenlåset väl är tömt är det bara att montera ner rören och rensa dom på allt skit och gunk som finns. Detta är också en bra metod om det rinner långsamt, även om det inte är stopp.

Fixa stopp i duschen eller badkaret

Stopp i dusch eller badkar beror ofta på att silen är full. I silen samlar sig hår och annat som inte bör åka ner i avloppet och rensar man inte det tillräckligt ofta så blir det slut för mycket. Silen går att ta upp och rengöra och man bör också rensa under silen, där det kan ha fastnat tvål eller liknande som sen stelnat.

Eftersom en dusch och ett badkar går direkt ner i avloppet så är det svårt att göra något själv om det inte är silen det är fel på. Kontakta en rörmokare eller din förening om du har problem med stopp i duschen.

Hur du undviker stopp i framtiden

Det absolut bästa man kan göra för att slippa få stopp är såklart förebyggande, men enkla, åtgärder som håller rören fria från sånt som inte ska vara där. Nedan följer några tips som du kan använda för att undvika stopp i avloppet i framtiden.

Minimera mängden fett i vasken

Som nämnts tidigare så är fett en stor bov i vasken. Istället för att skölja ur stekpannan under kranen, ta lite hushållspapper och torka ur fettet istället och släng det sedan. Då undviker du att spola ner onödigt fett som är dåligt både för avloppet men också för miljön.

Skrapa av tallriken

Var noga med att inte lämna matrester på tallriken och skölj inte bort massa ris, gryn eller annat ner i vasken. Sånt här inte hemma i ett avlopp utan i soporna. Så var noga med att skrapa av tallriken först.

Spola inte ner något som inte ska vara där

Att spola ner tops, tamponger eller liknande ner i toaletten är som gjort för att det ska bli stopp. Sånt löser nämligen inte upp sig utan fastnar och sätter till sist stopp för vattnet. I en toalett är det endast ditt eget och toalettpapper som får spolas ner, inget annat. Ha gärna en papperskorg under handfatet för annat.

Snålspola inte jämt

Moderna toaletter har blivit mer miljövänliga och använder mindre vatten än förr. Samtidigt så finns också två spollägen, ett med mindre vatten och ett med allt vatten. Om du alltid spolar med mindre vatten så byggs inget tryck upp och det finns risk att papper torkar in i avloppet. Mycket vatten är bra för avloppet.

Rengör silen i duschen

Kom ihåg att rengöra silen i duschen ofta. Ju mer som samlas på den, desto sämre blir flödet. Har någon i familjen långt hår kan man behöva tömma den väldigt ofta, men hellre det än att få stopp.

Notera hur fort vattnet rinner

Håll koll på hur fort ditt vatten rinner undan. Börjar det rinna långsamt kan det vara dags att rengöra rören och det är bättre att göra det innan man får ett stopp.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Vill det sig riktigt illa så kan du få ett stopp som ger en vattenläcka och då är det viktigt med en bra hemförsäkring. Glöm därför inte att hitta den bästa hemförsäkringen för din bostadsrätt här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780