10 fördelar med bostadsrätt du kanske inte tänkt på

Det finns många boendeformer men en av de mer populära är just bostadsrätt. Till skillnad från vad många tror så äger man inte en bostadsrätt, utan snarare köper man sig rätten att få bo i lägenheten, som ägs av bostadsföreningen.

Men det spelar inte så stor roll i det stora hela, och fördelarna med bostadsrätt är fortfarande många. Så många att jag har fått ihop en lista med 9 klara fördelar med bostadsrätt.

1. Renovera eller förändra som du själv känner för

Den kanske största fördelen med en bostadsrätt är att du får göra i princip vad du själv känner för innanför dina fyra väggar. Om du tycker att sovrummet skulle passa bättre i en annan färg är det bara att ta fram penseln och måla om, eller om köket är i behov av en uppfräschning så är det bara att sätta igång. Du behöver alltså inte fråga någon om lov.

Det finns såklart vissa undantag (som med alla regler) där bostadsrättsföreningen måste ge sitt samtyckte och det handlar t.ex. om förflyttning av avlopp, borttagning av vattenburna värmeelement eller ta ner bärande väggar.

Vissa bostadsföreningar kräver också att våtrum, framförallt badrum, får endast renoveras av ett godkänt företag. Om du planerar att renovera badrummet så är det därför bra att läsa stadgarna i just din förening för att se vad som sägs, eller inte sägs.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2. En investering för framtiden

En bostadsrätt är ofta en investering för framtiden. Det är väldigt få fall där en bostadsrätt säljs för mindre än vad den köptes för, speciellt om ägaren har renoverat lägenheten och hållit den fräsch. Eftersom priserna bara fortsätter stiga (på gott och ont) så får man nästan alltid tillbaka pengarna på en lägenhet. 

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

3. Billigare i längden (än hyresrätt)

Den första kostnaden för en bostadsrätt, själva köpet, är oftast riktigt dyrt. Men väl efter det så blir det nästan alltid billigare. I Sverige har vi amorteringskrav som gör att du varje månad betalar av lite på ditt bolån. Det gör att lånet blir sakta mindre och räntan blir även den mindre, vilket resulterar i en lägre månadskostnad.

Avgiftshöjningar i en bostadsförening förekommer men det är sällan drastiska höjningar och dessutom sker höjningar oftast i samband med en investering som föreningen gör, vilket i sig ökar värdet på din egen bostadsrätt.  

4. Tryggt

Att bo i en bostadsrätt kan ge överraskningar i form av att kylen går sönder, men du kommer inte få några chockhöjningar på avgiften för att din hyresvärd bestämt sig för att renovera din lägenhet eller bara vill tjäna mer pengar.

I en hyresrätt kan ett sådant brev komma på posten och man brukar kunna se på nyheterna hur familjer hamnar i kläm när hyresföretagen vill tjäna in pengarna från en renovering. I en bostadsrätt har du inte dessa bekymmer vilket är en stark trygghet. Kostnaden kan absolut öka, men inte med flera tusen i taget.

5. Möjlighet att påverka

När du köper en bostadsrätt så köper du in dig som medlem i en bostadsförening. Som medlem kan du komma med förslag, rösta på förslag och även vara med i styrelsen och ta beslut angående ditt eget boende. Som medlem i en bostadsförening har du alltså en möjlighet att påverka i större utsträckning än i en hyresrätt.

6. Tillgång till föreningens tjänster

Många bostadsföreningar i Sverige erbjuder olika tjänster till sina medlemmar. Det finns nästan alltid en tvättstuga i föreningen som medlemmarna kan utnyttja, istället för att köpa en egen tvättmaskin. En annan vanlig tjänst är gym, övernattningsrum och festlokaler. Det är uppskattade tjänster som kan spara både tid och pengar för dig som medlem.

7. Du slipper ta hand om omgivningen

Om du äger ett hus så har du oftast en tomt som ska tas hand om, en fasad som behöver skötas eller ett tak som ska läggas om. Med en bostadsrätt så är det föreningens uppgift att ta hand om sådana saker och du behöver inte bry dig (så länge du inte sitter i styrelsen).

Visst kan det vara lite frustrerande när buskarna börjar bli lite väl höga, men det glömmer man snabbt bort när snön vräker ner och någon stackare sitter i en traktor och plogar så att du kan ta dig fram morgonen efter.

8. Högre grundstandard

I en bostadsrätt är det oftast en högre grundstandard än i en hyresrätt. Detta är just för att det är ägarens ansvar att ta hand om bostadsrätten. Genom att renovera och hålla lägenheten fräsch så blir den mer värd, något som är positivt för ägaren av bostadsrätten.

I en hyresrätt har en hyresvärd inte lika stort intresse om badrummet är nyrenoverat eller inte och hyresgästen får själv inte göra något.

9. Mer flexibilitet

Med en bostadsrätt så kan du vara ganska så flexibel när det kommer till just ägande. Det finns inga långa uppsägningsavtal utan önskar du få din lägenhet såld kan det ske på så kort tid som du det tar att hitta en köpare.

Det enda som egentligen kan ta tid är att en bostadsförening ska godkänna den nya ägaren, vilket oftast brukar ske inom två veckor.

10. Enkelt att hitta bostadsrätter

Medan en hyresrätt kan ta flera år att få tillgång till är det mycket enklare med bostadsrätter. Varje dag kommer det ut nya bostadsrätter till salu och hemsidan hemnet.se, som listar bostadsrätter till försäljning, har flera tusen listade.

Sen om man har kapitalet är en annan fråga, men tillgängligheten finns.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Det kan många gånger vara bra att inte bara läsa allt som är bra, utan även det som är dåligt också, för att få sig en bättre uppfattning. Du kan läsa mer om 7 nackdelar med bostadsrätt här som publicerats sedan tidigare.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780