8 fördelar med nyproduktion

Att öppna dörren till sin nya lägenhet som inte bara är ny för en själv, men sprillands ny där ingen bott tidigare. Nyproduktion är fortfarande extremt populärt även om det avtagit lite sedan 2019. Men vad är fördelarna med nyproduktion som man inte får i en bostadsrätt med ett par år på nacken. Vi tar en koll.

1. Ingen budgivning

Den mest uppenbara fördelen är såklart att man inte behöver hålla på med krånglig budgivning och hålla tummarna för att ingen annan bjuder över. När du köper nyproduktion är det först till kvarn som gäller och om den lägenhet du vill ha finns ledig så blir den din. Det är smidigt eftersom man vet exakt hur stort lån man behöver ta.

2. Anpassa själv

Efter att du skrivit på för en nyproduktion så brukar du också få möjligheten att göra olika typer av tillval. Det brukar handla om vilka tapeter eller färg man vill ha på väggarna, vilken typ av golv som ska ligga i vilket rum eller vilka köksluckor man önskar. 

Men det är inte bara ytan utan även vitvaror. Det brukar gå att uppgradera till större, bättre eller fräsigare vitvaror med fler funktioner. Vill man ha en handdukstork i badrummet brukar det gå att lösa och önskar man ett skåp extra någonstans är det sällan ett problem.

3. Allt är nytt

Det är skönt att veta att allt är nytt i sin lägenhet. Man behöver inte vara orolig för att något ska gå sönder eller att man ska hitta sprickor i kaklet. Golven är inte repiga och i början luktar det sådär fräscht som det bara kan göra i en nybyggd lägenhet. Det finns inga överraskningar, man vet man får.

4. Fackmannamässig besiktning

Innan en inflyttning sker så besiktas lägenheten av en professionell besiktningsman. Det gör att man kan vara lugn när man flyttar in eftersom allt är kontrollerat. Efter två år sker en ny besiktning av lägenheten för att se att huset fortfarande håller den lovande kvalitén. Det gör att om man hittat fel man tycker fastighetsägaren bör fixa så kommer det framgå av besiktningsprotokollet sen.

5. 2 års garanti

Precis som vilken vara som helst som man köper så har man garanti även på en lägenhet. I Sverige är garantin 2 år och under den tiden kan man be fastighetsägaren fixa saker som inte är rätt. Har man en elkontakt som inte fungerar eller om det läcker vatten från kranen så ska man påtala det så fort det upptäcks.

6. Hållbart och bra för miljön

Fastigheter som byggs idag har ett stort hållbarhetstänk. Det är stort fokus på att inte används skadligt material under byggprocessen och att huset sen är hållbart och minimerar miljöpåverkan i framtiden. Det kan handla om fastighetens energiåtgång och ha en smart inomhusmiljö som håller drift- och underhållskostnader nere.

7. Byggt med 20-talet i tanken

Hus som är byggda på senare år har vår moderna livsstil i tanken. Det finns ofta gott om eluttag och nätverksuttag, något som blir allt mer krävande ju mer elektronik vi släpar hem. Taklampor är ofta dimbara för att spara energi och det är enkelt att sopsortera i miljöhusen.

8. Var med och styr från början

Det är inte bara fastigheten du flyttar in i som är helt ny utan även föreningen. Att vara en av dom första medlemmarna gör att du kan styra föreningen åt det hållet som du vill (med andra medlemmars godkännande såklart, en förening är demokratisk). Om det är något i området som du saknar så har du världens chans att driva igenom det.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Är du osäker på om bostadsrätt är något för dig så kan du läsa fördelarna med bostadsrätt här. Vi har också tidigare skrivit om det är dyrare eller billigare med nyproduktion här så att du kan göra det valet som passar dig och din ekonomi bäst.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780