Vad ingår i avgiften för en bostadsrätt?

Det kan tyckas lite märkligt att man betalar flera miljoner för en bostadsrätt för att sen fortsatta betala en avgift till föreningen varje månad. Men börjar man tänka på vad som ingår så blir det lättare att förstå varför man betalar en avgift. Men vad är det som ingår då?

Vad är månadsavgiften för bostadsrätter?

När du flyttar in i en bostadsrätt så kommer du betala en avgift till bostadsrättsföreningen varje månad. Det handlar inte om att föreningen ska tjäna massa pengar utan för att föreningen ska kunna gå runt. När du bor i bostadsrätt så har föreningen ett stort ansvar för ditt boende och underhåll och dessa pengar måste komma från någonstans.

En bostadsrättsförening har hand om saker som sophämtning, större renoveringar och fasaden på husen. För att finansiera detta så tas varje månad en avgift ut av varje medlem. Avgiften går till att betala föreningens alla räkningar.

En bostadsrättförening är inget företag som ska gå med vinst utan avgiften är endast till för att täcka kostnaderna som uppstår. Om en avgiftshöjning sker så beror det oftast pga. ett större lån som tagits inför en investering, eller att man sparar ihop till en större upprustning inom kort.

Det här ingår i avgiften för en bostadsrätt

Vatten och värme

I nästan alla bostadsrätter så ingår vatten och värme i hyran. Det betyder att det är föreningen som betalar för att du får vatten i kranen och inte behöver frysa på vintern. Undantag finns där man får stå för värmen eller varmvattnet men i dom flesta fall så ingår det i avgiften.

Ibland kan även el ingå i avgiften, om föreningen har ett kollektivt abonnemang.

Driftkostnader

Driftkostnader i en bostadsrättförening är saker som sophämtning, snöröjning, kostanden för att ha en vaktmästare som klipper gräset och fixar trasiga lampor. Sånt som behövs för att få föreningen att gå runt och göra det drägligt att bo där.

Andra saker som ingår i den vanliga driftkostnaden är städning i gemensamma utrymmen, revisorer som ser över föreningens ekonomi, grusupptagning och mycket mer.

Parkering

Parkeringen är något som föreningen tar hand om. Föreningen sköter om elplintar, administrerar uthyrningen och ser till att garageportarna fungerar som dom ska. Nu när elbilar blir allt vanligare är det också föreningens uppgift att göra kostsamma investeringar för att installera laddstationer och sen underhålla dessa parkeringsplatser.

Tvättstuga och övriga gemensamma utrymmen

Att tvättstugan i föreningen är fräsch och har moderna och funktionsdugliga maskiner är något som föreningen tar på sig ansvaret över. Har man övernattningslokaler eller festlokaler i föreningen så ska även dom vara i en viss standard och funktionsdugliga. Föreningen administrerar även uthyrningen av dessa.

Har man gym så finns det ofta en extrakostnad som tas ut för att få tillgång till det då ett gym är dyrt att underhålla och inte alla medlemmar i föreningen vill stå för detta om dom inte tänker använda det.

Löpande underhåll

Allmänt löpande underhåll så som fasader eller takrenoveringar på husen ska göras regelbundet. Att göra en stamspolning för att rengöra avloppet ska ske regelbundet och större underhåll som byte av undercentral får inte glömmas bort.

Blir det en vattenläcka så är det föreningen som betalar fakturan på att en grävmaskin gräver upp röret och läckan blir lagad.

Lån och avgifter

En förening tar lån för att kunna investera i nya funktioner och större underhåll och lån kommer med räntor som sen ska betalas tillbaka. Det är inte ovanligt att en förening har flera miljoner i skulder men det kan också vara en röd flagg om en förening har alltför stora skulder som är svåra att motivera.

TV och bredband

Många föreningar står även för tv och bredband. Här har föreningen avtalat fram bättre priser med en leverantör och det bakas sen in i avgiften. Normalt sett blir det billigare för dom boende eftersom en förening har mer att köpslå med än en ensam privatperson. Det är dock inte alltid det ingår så man behöver kolla det med sin förening.

Bostadsrättstillägget

I vissa föreningar så ingår även bostadsrättstillägget i avgiften. Då har föreningen ett avtal med ett försäkringsbolag som täcker alla bostadsrätter i föreningen. Om det inte ingår i avgiften så behöver dom boende stå för bostadsrättstillägget själv.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hur bestäms avgiften?

Hur hög en månadsavgift ska vara bestäms utifrån hur höga kostnader som en förening har. Precis som vilken budget som helst så behöver det komma in lika mycket, eller mer, som man förväntas ha i kostnader under året.

Inför varje år så gör föreningen en budget och ser över vilka kostnader som kommer uppstå och baserar sen avgiften på det. Om det fattas pengar i budgeten så kan avgiften behöva höjas men om den går ihop och en höjning inte behöver ske så blir det såklart ingen.  

Avgiften är ofta högre ju större lägenhet du har. Detta är eftersom föreningen räknar med kostnaden per kvadratmeter, så har du fler kvadratmeter än din granne får du också betala mer.

 Läs vidare

Om din förening inte står för bostadsrättstillägget så är det något som du själv behöver ha i din hemförsäkring. För att hitta den bästa hemförsäkringen så kan du läsa vår artikel om just hemförsäkringar i bostadsrätt här.

Är det dags att flytta in i en bostadsrätt och du undrar vad kostnaden för det kommer bli så kan du ta hjälp av vår artikel vad kostar det att flytta… egentligen här, som går igenom olika kostnader som uppstår i samband med flytt.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780