Vad är driftkostnaden i en bostadsrätt?

Är du i startgroparna att köpa bostadsrätt har du säkert sett ordet driftkostnad. Bankerna frågar om det när man gör en låneansökan och det står i alla bostadsannonser. Men vad betyder det och vad ingår i driftkostnad egentligen? Här tar vi en titt på driftkostnader i bostadsrätter och också hur du kan minska dina driftkostnader om dom är för höga.

Vad är driftkostnad?

Driftkostnad syns ofta på bostadsannonser och är kostnaden för att bo i hushållet exklusive avgiften. Det är alltså kringkostnader så som försäkringar och el. Driftkostnaden kan vara väldigt olika beroende på hur stor bostaden ser ut eller vilken typ av värme som det är i lägenheten.

Det är en bra summa att jämföra olika lägenheter med varandra för att få ett hum hur mycket det kostar att bo i lägenheten. Driftkostnaden i annonser kommer från säljaren som har räknat ihop sin driftkostnad.

Hemsidan Ekonomifokus.se erbjuder riktigt bra kalkylatorer som hjälper dig att räkna ut driftkostnaden för din bostad.
– Gå till: Kalkylatorer för driftkostnad – bostadsrätt och hus

Vad ingår i driftkostnaden för bostadsrätt?

Något som många undrar är vad som ingår i driftkostnaden. Två saker som man vanligen tror ingår men som inte gör det är avgiften till föreningen samt bolånets amortering och ränta. Visst kan man argumentera att det är kostar för att den normala driften i ett hem ska fungera men eftersom dom ofta är fasta så brukar man räkna dom på sidan om.

Det som istället brukar ingå i en driftkostnad för bostadsrätter är:

  • Värme (om det inte ingår i avgiften)
  • Vatten (om det inte ingår i avgiften)
  • Hushållsel (om det inte ingår i avgiften)
  • Hemförsäkringen
  • Bostadsrättstillägg (om det inte ingår i avgiften)

Bor man i hus så ingår även t.ex. sophämtning och snöröjning men eftersom det är något som föreningen tar hand om och som ingår i avgiften i en bostadsrätt så ingår inte det i driftkostnaden.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Varför din driftkostnad är viktig att känna till

Att känna till sin driftkostnad är en viktig del av den vanliga budgeten. Tittar man på nya bostäder är det högst relevant att man vet vilka driftkostnader man har idag och kan på så sätt jämföra med andra bostäder.

Man brukar säga att för bostadsrätter brukar en driftkostnad ligga på ca 5000kr per år. Det är en mycket lägre siffra än för hus men det är just för att bostadsrättsföreningen tar hand om dom stora delarna. Det kan också bero på hur många man är i hushållet, det är vanligare att driftkostnaden är högre ju fler man är.

Vill du räkna ut driftkostnaden för ditt hushåll så kollar du vad du betalar för tjänsterna som är listade ovan och plussar ihop dom. Eftersom vissa avgifter kan skilja från månad till månad, t.ex. elen, så kan du kolla på dom senaste 12 månaderna och sen få ut ett genomsnitt på driftkostnaden.

Hur du kan minska din driftkostnad

Det finns några saker man kan göra för att sänka sin driftkostnad även om den inte är en hög kostnad. Det primära som man kan påverka är elen och hemförsäkringen. Att jämföra båda dessa tjänster är ofta till din fördel.

Många banker har samarbeten med försäkringsbolag och erbjuder sina kunder någon procent eller två i rabatt. Fler gånger så är det fortfarande dyrare jämfört med dom alternativ som finns på marknaden. Både el och försäkringar är populära tjänster att sälja vilket gör att det finns gott om konkurrens, något som är bra för dig som konsument. Försäkringar kan du läsa mer om på på Försäkrat.se. Där finns massor av matnyttig information om olika typer av försäkringar. Med kunskap i ryggen kan du hålla nere dina kostnader.

Därför är det viktigt att man jämför och det är det absolut bästa sättet att få ner driftkostnaden i en bostadsrätt.

Jämför hemförsäkringar hos flera olika försäkringsbolag med en enda ansökan
Compricer.se jämför du flera olika hemförsäkringar med en enda ansökan. Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Andra saker man kan göra för att sänka sin driftkostnad är att se över hur mycket el man använder sig av. Ju mindre el som används, ju mindre driftkostnad. Har man gamla vitvaror som drar mycket ström så kan man byta ut dom mot nya som är mer energisnåla.

Att dra ut mobilladdare och annat som inte behöver sitta i eluttaget hela tiden är också ett tips. Det är inte bara bra för att få ner driftkostnaden utan också bra för brandsäkerheten.

Läs vidare

Är du osäker på vilken hemförsäkring som passar dig så ska du läsa vår artikel bästa hemförsäkringen för bostadsrätt här. Där går vi igenom viktiga delar av en hemförsäkring och vad som är viktigt att se över.

Är du på väg att köpa en ny bostadsrätt så kan du läsa vår guide om att köpa bostadsrätt här för att få veta hur processen ser ut och vad man ska tänka på.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780