Hemförsäkring om du är eller har en inneboende i bostadsrätt

Om man har en inneboende hemma, behöver man säga det i sin hemförsäkring då? Eller ingår den inneboende och dess värdesaker i hemförsäkringen? Det finns många frågor när det kommer till just hemförsäkring och inneboende och här försöker vi svara på så många av dessa frågor som möjligt.

Från båda sidor såklart.

För dig som är inneboende

Som inneboende behöver du ha en egen hemförsäkring. De flesta hemförsäkringar gäller för familjemedlemmar som bor på samma adress och en inneboende räknas inte som familjemedlem.

Det finns ingen speciell hemförsäkring för dig som inneboende, utan försäkringen man tar är en hemförsäkring för hyresrätter, vilket det i princip är. En fördel här är dock att din boendeyta inte behöver vara storleken på hela lägenheten utan endast den boyta du fått tilldelad, t.ex. ett rum. Genom att försäkra en liten yta så blir premien billigare.

När du tecknar en försäkring som inneboende så är det kanske inte främst för att skydda mot en vattenläcka i badrummet eftersom ägarens hemförsäkring tar hand om det. Istället så försäkrar du dina värdesaker som du har och har även möjlighet att lägga till ett olycksfallstillägg för dig själv.

Jämför erbjudanden från flera olika försäkringsbolag
En enda ansökan
Hitta bästa & billigaste försäkringen

Compricer är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra priser och villkor hos flera olika försäkringsbolag.

För dig som har inneboende

Om du har en inneboende så är det i första hand din inneboendes ansvar att skaffa en egen hemförsäkring. Hemförsäkringen som du har gäller dig och dina familjemedlemmar och så länge den inneboende inte är en del av din familj, så räknas hen inte in.

Vissa försäkringsbolag har ett tillägg för just inneboende, vilket också ökar kostnaden något. Det kan man dock kräva av den inneboende som ändå hade behövt betala för en hemförsäkring.

Om man inte har ett sådant tillägg så ska inte din inneboendes värdesaker räknas in i din hemförsäkring och du kan därför ignorera hens saker när du räknar ihop värdet för lösöret.

Innan du tar in en inneboende så bör du kolla vad som ingår i din hemförsäkring, om du behöver lägga till något, och vilka krav du ska ställa till den inneboende.

Läs vidare

Undrar du vilken hemförsäkring som är bäst för just dig? Vi har skrivit en artikel om hur du som har bostadsrätt enklast kommer fram till den bästa hemförsäkringen här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780