5 fördelar & 5 nackdelar med en bostadsrätt

Att flytta in i en bostadsrätt har flera fördelar men det finns också många nackdelar, det är svindyrt, som exempel. För att se om en bostadsrätt är något för dig så bör du ställa fördelarna och nackdelarna med bostadsrätt mot varandra och se vad som är mest värt för dig.

Här har vi samlat ihop några av våra bästa fördelar och värsta nackdelar med bostadsrätt så att du får en enkel överblick.  

5 fördelar med bostadsrätt

1. Renovera och möblera som du själv vill

Det som många tycker är det bästa med att bo i bostadsrätt är friheten man har. Att kunna möblera som man själv vill och renovera när det passar. Skulle sovrummet vara snyggare med en mörk fondvägg så är det inte mer än en resa till butiken så är det bara att sätta igång sen.

Självklart finns det vissa undantag till regeln men dom är få. T.ex. så får du inte flytta avlopp, byta fönster och dörrar eller ta bort ett element utan att först kontakta din bostadsförening. Man bör alltid läsa stadgarna i föreningen innan man gör ett sådant grovjobb.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2. Ekonomisk tillgång

En bostadsrätt har du möjlighet att sälja och få pengar för och är därför en ekonomisk tillgång. Behöver du ta privatlån så kan det hjälpa att du äger en bostad eftersom banken då vet att du har en tillgång som går att sälja ifall du inte skulle kunna betala.

Det kan också vara en investering. Det finns många personer som köper en bostadsrätt, renoverar upp den och säljer den sen för mer än vad dom köpte den för och kan på så sätt tjäna pengar.

3. Det är billigare att bo i bostadsrätt

I det långa loppet är det oftast billigare att bo i en bostadsrätt än i en hyresrätt eller villa. I en hyresrätt betalar du samma hyra månad efter månad och om den förändras så är det mer vanligt att den går upp än ner, tyvärr.

En villa kräver istället mer kostnader som sophämtning, takomläggning, vattenborrning och mycket annat. Detta betalar man i en bostadsrätt också, men då i form av en avgift till föreningen, och sen tar dom hand om det. Och eftersom ett bolån är just ett lån som man amorterar på varje månad så blir räntekostnaden lägre och lägre.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

4. Starkare tillsammans

När man bor i en bostadsrätt är man medlem i en förening. Tillsammans med övriga medlemmar så kan man bestämma hur bostadsområdet ska skötas och man har möjlighet att själv påverka sin omgivning genom att lägga fram förslag och rösta på andra förslag.

Man får ofta bättre priser om man ingår avtal med olika företag som en bostadsförening istället för som privatperson, t.ex. bredbandsleverantörer.

5. Tryggheten

Att bo i bostadsrätt är en trygghet. Man kan vara säker på vad man får och även om större olyckor kan ske så har man hemförsäkring för det. I en hyresrätt så kan en hyresvärd från blå himmel kontakta sina boende och berätta att en chockhöjning av hyran kommer ske, antingen på en renovering eller för att hyresvärden vill tjäna mer pengar.

En avgift i en bostadsrätt kan också höjas, men det är inga chockhöjningar som gäller och man har full tillgång till föreningens ekonomiska situation och kan se vart dom pengarna tar vägen. En bostadsförening får inte gå med vinst utan tar endast ut en avgift för sina kostnader och investeringar.

5 nackdelar med bostadsrätt

1. Kräver en stor summa pengar

Det är ingen hemlighet att bostadspriserna i Sverige har stigit enormt dom senaste 10–15 åren. För att få ett bolån idag så krävs det 15% av slutpriser på bostaden kontant, något som många inte har råd med. En bostadsrätt för 2 miljoner behöver 300 000 kr i kontantinsats som exempel.

Det finns sätt att lösa det på, flera banker kan oftast ge någon form av kontantlån för att man ska kunna köpa en bostad, men dessa lån har sämre ränta än ett vanligt bolån och är därför dyrare. Tillsammans med ett bolån kan det bli dyrt och det gäller att man är säker på att man har råd med månadskostnaden.

2. Går det sönder är det ditt ansvar

Även om du inte riskerar att få en chockhöjning på hyran kan det faktiskt hända att du kommer hem från jobbet och ser att frysen stannat. Då är det ditt ansvar att köpa en ny frys. I en hyresrätt så ringer man hyresvärden som då får byta frysen.

Detta gäller det mesta i en bostadsrätt och det är därför viktigt att man har ett nödkonto som man kan ta av när det krisar, så att man inte behöver ta ett lån för att kunna hålla maten kall.

3. Du får inte alltid som du vill

I en förening så röstar man om förslag och får ens förslag inte tillräckligt med röster så kommer inte förslaget genomföras, precis som i vilken demokrati som helst. Det kan vara frustrerande om man känner sig begränsad av något, t.ex. möjligheten att inte kunna köpa en elbil för att föreningen inte vill satsa på laddplatser.

4. Avgiftshöjningar när föreningen satsar

Om föreningen bestämmer sig för att renovera något så kan det bli dyrt. Detta kan då leda till att avgiften i föreningen höjs med en viss procent. Det är aldrig kul med höjningar av avgiften men i en bostadsrätt kan man ändå se det som positivt, då investeringar som föreningen gör, gör din bostadsrätt mer värd när det är dags att sälja.

5. Var beredd på värdeminskning

Även om bostadspriserna har gått upp mycket, och fortsätter göra det, så kommer dippar när det blir svårt att sälja, eller att man köpte i en topp. Man ska alltid vara medveten om att det finns en risk för att man förlorar pengar på sin bostadsrätt när det är dags att sälja och man bör inte se sin bostadsrätt som en stor pengapåse.

Det är också bra att känna till att även om värdet på en bostadsrätt minskar så kommer inte bolånet att minska, utan det förblir. Därför kan man, i värsta fall, hamna i en situation där bolånet är högre än bostadens värde. Men som tur är händer det inte alltför ofta.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Är du intresserad av fler för- och nackdelar och vill läsa mer så kan du läsa våra tidigare artiklar inom ämnet. Artikeln 10 fördelar med bostadsrätt går igenom flera fördelar medan artikeln 7 nackdelar med bostadsrätt gör det motsatta. Vilket boende det än blir, så önskar vi er lycka till i er nya bostad.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780