Även om en bostadsförsäkring inte är ett krav enligt lag är det en av dom viktigaste försäkringarna man kan ha. Men vad är det som ingår och vilka tillägg ska man välja? I den här artikeln så går vi igenom vilka alternativ som finns, vad dom betyder och vad du behöver hålla koll på innan du tecknar en ny hemförsäkring.
Artikelns innehåll
Viktigt att jämföra hemförsäkringar
En hemförsäkring kan variera stort i kostnad och vad som täcks. Därför är det alltid bäst att man jämför en hemförsäkring istället för att ta det första bästa. Detta gäller såklart alla försäkringar och som tur är finns det smidiga jämförelseverktyg på nätet som är gratis att använda.
Compricer är en jämförelsetjänst som hjälper dig att jämföra priser och villkor hos flera olika försäkringsbolag.
Vad ingår i en hemförsäkring?
Enkelt sagt så täcker en hemförsäkring det mesta som tillhör ditt hem och det som är i det. Det är uppdelat i olika kategorier och kan ha olika belopp kopplade till sig.
Egendomsskydd
Egendomsskydd är kanske det dom flesta tänker på när dom tänker på hemförsäkring. Egendomsskyddet kan ge dig ersättning vid stöld, brand, vattenskador, skadegörelse och andra händelser som kan uppstå.
Lösöre är värdet på dina lösa föremål i hemmet. Hemförsäkringen har ofta ett maxtak för lösöre och det är bra att ha koll på vilken typ av värde man har hemma, så att man inte har en hemförsäkring där lösöret är för lågt, då kan det vara värt att uppgradera hemförsäkringen till nästa nivå.
En hemförsäkring täcker också egendom som finns utanför hemmet, mot vissa villkor. Du tar säkert med dig din mobiltelefon när du går hemifrån. Om den skulle bli stulen, och man kommer fram till att du inte varit oaktsam, så kan du få ersättning även för den. Detta gäller ofta även bärbara datorer och cyklar.
Personskydd
Personskyddet är den del av försäkringen som gäller dig och dom som är folkbokförda på adressen. Personskyddet har flera delar som ingår:
Rättskydd
Rättsskydd hjälper dig eller din familjemedlem med ersättning för juridiska kostnader vid en rättegång eller annan typ av juridisk tvist.
Ansvarsskydd
Om du eller din familjemedlem skulle råka ta sönder något eller råka skada någon så finns ansvarsskyddet som täcker eventuella kostnaden som uppstår.
Överfallsskydd
Överfallsskyddet ger dig ersättning ifall du eller din familjemedlem blir skadade eller överfallna.
Olyckor täcks inte av personskyddet
Det är viktigt att veta att olyckor inte täcks av personskyddet utan kräver en egen form av olycksfallsförsäkring eller ett tillägg till hemförsäkringen. Det kan handla om att man snubblar och slår sig eller annan olycka som inte sker pga. någon annan.
Reseskydd
I en hemförsäkring så ingår ett reseskydd som hjälper dig ifall det skulle hända något när du är utomlands. Försäkringen gäller oftast de 45 första dagarna men reser man mycket kan det vara värt att se över ett resetillägg som förlänger detta.
Med reseskyddet så kan du få ersättning för t.ex. sjukhusbesök eller om väskorna blir försenade till din destination. Om du behöver åka hem tidigare pga. En allvarlig händelse med en anhörig i Sverige så kan reseskyddet ge dig ersättning för den extra kostnaden som blir.
Viktigt med bostadsrättstillägg för bostadsrättsägare
När man bor i bostadsrätt är det viktigt att man har ett bostadsrättstillägg. Detta är ofta något som föreningen kräver av sina medlemmar. I vissa fall kan det vara så att föreningen själva har bostadsrättstillägg för sina medlemmar och du behöver då inte ha en egen. Läs föreningens stadgar för att se vad som gäller i just din förening.
Bostadsrättstillägget täcker fast inredning och ytskikt i din bostadsrätt. Med ytskikt så räknas väggar, tak och golv medan fast inredning räknar t.ex. badrum och kök. Vid brand eller vattenskada kan bostadsföreningen kräva dig på ersättning och då går bostadsrättstillägget in och hjälper till.
Extra tillägg du kan lägga till
Förutom bostadsrättstillägget finns det fler tillägg som man kan lägga till, eller som ingår om man väljer ett större paket.
Allrisktillägget (Drulle)
Allriskförsäkringen, eller drulleförsäkring som det ofta är mer känt som., kan ersätta dig vid skador som sker av otur. Om du råkar spilla dryck på laptopen så att den slutar fungera så täcker inte den normala hemförsäkringen det men drulleförsäkringen kan hjälpa dig med det.
Vi rekommenderar alltid drulletillägget på din hemförsäkring, då det är ett enkelt och billigt skydd för din egendom.
Olycksfallstillägget
Eftersom en olycksfallsförsäkring inte ingår i den vanliga hemförsäkringen så kan det vara ett bra tillägg att lägga till. En olycksfallsförsäkring täcker personskador som sker pga. olyckor eller andra händelser som sker pga. otur.
Det kan handla om ersättning för sjukhusvård, psykologbesök eller rehabilitering efter en olycka. Ett olycksfalltillägg ger ofta inte lika höga belopp eller lika grundligt skydd som en fullskalig olycksfallsförsäkring men är billigare och ger ett bättre skydd än inget alls.
Värdesakstillägget
Om du har dyra saker hemma som du vill ha försäkrat så kan värdesakstillägget vara något. Tillägget är inget generellt som gäller alla värdesaker utan gäller endast en värdesak. Det kan t.ex. handla om smycken, tavlor eller en dyr elektronikpryl.
Resetillägget
Ett resetillägg uppgraderar det reseskydd som redan ingår så att det täcker mer och ger högre ersättningar. Resetillägget kan innehålla flera fördelar men bör jämföras mellan försäkringsbolagen, då just resetillägget ofta ser annorlunda ut hos olika bolag.
Vilket lösöre ska du välja?
Innan du väljer en hemförsäkring så vill du ha ett hum på vad ditt lösöre bör vara, alltså hur mycket din egendom kan värderas till. De flesta försäkringsbolag har ett maxbelopp på lösöret och du kan behöva gå upp ett steg i försäkringsstegen om du har egendom som är värt mer än vad maxbeloppet säger.
Det är inte enkelt att värdera sin egendom men några tips man kan göra för att göra det enklare för sig själv, och för försäkringsbolaget är att:
- Fota sina värdesaker – Fota egendom som är värt något i hemmet som bevis på att du äger det. Fota gärna hela lägenheten också så att det blir enkelt att se vad som fanns där innan ett inbrott eller en brand.
- Spara kvitton – Kom ihåg att spara kvitton när du har köpt något till hemmet eftersom det styrker inköpspriset.
- Skriv ner det ungefärliga inköpspriset – Om du inte har kvitto så kan du istället skriva ner det ungefärliga inköpspriset på egendomen.
Bilder och dokumentation vill du spara på ett säkert ställe, gärna utanför din bostad. Lägg allt på ett UBS-minne och lämna hos en vän eller släktning, eller spara allt i ”molnet” så att du kan nå det även om din bostad brunnit ner. Informationen är ovärderlig efter att något hänt, för att du ska kunna få korrekt ersättning från försäkringsbolaget.
När hemförsäkringen inte täcker skador
Om du råkar ut för en vattenläcka i din bostadsrätt som uppstår för att du, eller någon annan, har dragit egna rör eller gjort en installation själva utan att en fackman varit med, kan försäkringsbolaget neka dig ersättning. Samma sak gäller vid elproblem som visar sig bero på att du själv har gjort ett jobb fel.
Försäkringsbolag kräver att en fackman (rörmokare, elektriker osv) gör vissa jobb i din lägenhet, en del saker regleras även i lagen. Visar det sig att du själv har installerat ett eluttag fel, eller dragit en vattenledning på ett sätt som skapat vattenläcka, så är det du som är ansvarig.
Det är därför du alltid ska kontakta en fackman för det jobb du behöver ha utfört om det handlar om el eller vatten.
En annan vanlig orsak till att ersättning uteblir är de så kallade aktsamhetskraven. Om du, som försäkringstagare, inte har varit aktsam så kan försäkringsbolaget neka eller ge dig mindre ersättning.
Varje försäkringsbolag har aktsamhetskrav i villkoret för sina hemförsäkringar, krav som du ska följa. Ett av dessa krav är bland annat det som beskrivits ovan, att en behörig fackman ska göra installation och montage av vatten och el.
Kraven säger också att du inte ska förvara egendom på ett oaktsamt sätt och att du ska låsa dörren till utrymmen där egendom förvaras, främst ytterdörren i en bostadsrätt.
Hur du väljer rätt hemförsäkring
Att välja rätt hemförsäkring har blivit mycket enklare dom senaste åren. Det finns flera jämförelsesajter där du fyller i information om ditt boende, vilka eventuella tillägg du vill ha och din personliga information. Sidorna jämför olika försäkringsbolag mot varandra, baserat på dina alternativ. Detta gör att du får det bästa priset utan att behöva pruta eller prata med någon.
Jämför hemförsäkringar hos flera olika försäkringsbolag med en enda ansökan
På Compricer.se jämför du flera olika hemförsäkringar med en enda ansökan. Tjänsten är gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.