Är nyproduktion billigare än äldre bostadsrätter?

Att köpa nyproduktion är ofta ett attraktivt sätt att köpa en lägenhet. Det är smidigt eftersom det inte är någon budgivning, priser man ser är det som du behöver betala. Men blir nyproduktion billigare än om du köper en äldre bostadsrätt i samma område? Vi tar en titt på argumenten.

Hur nyproduktion är dyrare

I en nyproduktion så ingår vitvaror och när man får nycklarna är det färdigt att flytta in på en gång. Dessa vitvaror är inte dom vitvaror du hittar i det lägre segmentet på mellandagsrean.  T.ex. så installerar i princip alla byggföretag en inbyggd mikro idag, något som kan vara 5–10 gånger dyrare än en lös mikro.

Men dom är inbyggda i priset som listas, så det är en summa som inte syns. Det som snabbt kan börja kosta pengar i och med nyproduktion är när man väl har gjort ett köp och ska börja göra tillval. Visst är det trevligt att berätta vad man vill ha så löser någon det, men håller man inte koll på ekonomin kan det sluta illa.

En annan färg här och ett annat golv där kanske inte kostar så mycket från början. Men sen vill du ha ett annat kakel och i slutändan blir det en stor summa med förändringar. Det gäller att man har satt en maxbudget redan innan och att man håller sig till den.

Kollar man på siffror från SCB så blir också avgiften per kvadratmeter högre för varje år. Sedan 2014 har årsavgiften gått från 645kr/kvm till 660/kvm. För en 3a på 77kvm så blir det 1 155kr extra per år. En ny bostadsrättsförening med mycket lån behöver betala av dessa lån på något sätt, och går räntan upp så behöver också hyran gå upp.

Det kan också vara så att det finns butikslokaler i botten av huset. Går dom butikerna dåligt och flyttar eller läggs ner så får medlemmarna i föreningen betala för den tomma lokalen, något som läggs på avgiften.

Man kan också se en trend där nyproduktion blir dyrare men mindre, alltså dyrare per kvadratmeter. Sedan 2014 har genomsnittet på en nyproducerad bostadsrätt ökat med 400 000kr medan den genomsnittliga storleken på en bostadsrätt har minskat från 79 till 71kvm.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Hur nyproduktion är billigare

Att köpa nyproduktion har ändå sina fördelar. När man köper nyproduktion så köper man en helt ny produkt och man får då garanti på den. För nyproduktion så gäller garanti i två år och man kan dessutom vara trygg i att det som kan ha uppkommit efter två år blir fixat.

Detta för att en besiktningsman kommer och tar en titt på bostadsrätten efter två år. Byggherren får sen en viss tid på sig att fixa det som eventuellt behöver bli löst. Det betyder att man helt enkelt har väldigt lite att oroa sig över de första åren och, framförallt, så behöver man inte vara orolig att något dyrt ska gå sönder.

Men även efter dessa år så kan man oftast vara fortsatt trygg. Underhåll i en bostadsrätt kommer så småningom men man kan vara rätt så lugn de första 5–10 åren.

Något som blivit allt vanligare sen 2019 och framåt är att byggbolagen erbjuder olika rabatter på sina lägenheter eftersom dom inte blir sålda. I Sverige hade vi en boom av nyproduktion med höga priser och hög efterfrågan vilket resulterade i att många byggbolag började bygga.

Men efterfrågan hann dö ut innan alla byggen var klara och idag är det vanligt att nyproducerade lägenheter står tomma, vilket kostar pengar för byggbolagen. Har man hittat en lägenhet man skulle kunna tänka sig att köpa kan det vara värt att se om byggbolaget erbjuder någon form av rabatt på avgiften eller priset. Man kan också fråga rent ut vad som kan göras på priset.

Vanliga erbjudanden som dyker upp är att en viss procent på priset dras av eller att dom 24 första månaderna är avgiftsfria. Det kan också handla om gratis medlemskap i cykelpooler eller kollektivtrafik, gymmedlemskap i föreningens egna gym och liknande. Det är fortfarande lite samma historia under 2021 så något att se över för dig som konsument.

En tumregel är att nyproduktion är dyrare

Det är omöjligt att svara på frågan om nyproduktion är billigare än äldre bostadsrätter, det skiljer ofta från stad till stad. Men också, som du läst ovan, vilka variabler som gäller för just din situation.

I en rapport från Veidekke, ett stort byggföretag, om den svenska bostadsmarknaden så säger man följande:

”En tumregel är att nya bostäder med normal nyproduktionsstandard är ca 10 000 kr dyrare per kvm än äldre successionsbostäder i samma område.”

Man menar på att prisskillnaden beror på just faktorer som garantier, billiga underhållskostnader, större balkonger och högre kvalité än andra bostadsrätter.

Så i slutändan så blir det en kanske inte alltför ovanlig slutsats. Man får vad man betalar för. Väljer man att köpa en nyproduktion så får man antagligen lägga några kronor mer men man behöver inte bry sig om underhåll och man får en, generellt sett, högre standard.

Vill du läsa hela rapporten från Veidekke så hittar ni den här.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Att köpa en bostadsrätt är svårt och dyrt. Bolån och försäkringar gör inte saken bättre. Läs mer om bolån med räntetak här för att spara några kronor på bolånet. När du väl köpt en bostadsrätt vill du läsa om hur du hittar den bästa hemförsäkringen för bostadsrätter här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780