Får du byta fönster själv i en bostadsrätt?

Sugen på nya fönster i bostadsrätten men osäker på om du får göra något åt det? Att byta fönster kan göra mycket för utseende och värmen för en lägenhet och kan höja det totala värdet på bostadsrätten, något som är positivt för den boende. Men det är föreningen som äger huset, så vilken del räknas fönstren till?

Det korta svaret: Nej men…

Det korta svaret är: nej, du får inte byta fönster själv. Fönstren tillhör huset som i sin tur tillhör föreningen och det är alltså föreningens egendom. Men det betyder inte att det är kört för dig, föreningen kan alltid godkänna ett sådant jobb. Det handlar alltså om att få föreningens godkännande innan en sådan förändring sker.

Eftersom det kan handla om utseendet på bostaden, värmesystemet eller lufttillförseln till lägenheten så är det viktigt att föreningen får säga sitt. Många gånger så kan man också läsa om vad som får och inte får göras i föreningens stadgar. Och även om det inte står så kan man alltid kontakta sin förening och fråga om man är osäker.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Om du vill byta fönster men föreningen inte vill

Om du upplever att fönstren är så pass gamla eller dåliga att de behöver bytas ut ska man alltid börja med att ta kontakt med föreningen och påtala problemet. Man kan också skicka in en motion (ett förslag) inför den årliga stämman och på sätt få flera i föreningen med sig, så man inte står ensam mot styrelsen.

Om det ändå blir ett nej men tycker att fönstren är i så pass dåligt skick att dom måste bytas ut, så kan detta göras på föreningens bekostnad enligt bostadsrättslagen. Man bör ta dit en besiktningsman för att påvisa felet och få reda på hur stort problem det är i dennes ögon. Det går också att ta kontakt med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen men då ska problemen vara av grov karaktär för att fönstren ska få bytas på föreningens bekostnad.

Det finns dock inga garantier att ett fönster byts bara för att en besiktningsman rekommenderar det och en seriös förening har i de flesta fall redan bytt fönster innan det går så långt.

Om du bara vill fräscha till det lite

Även om du inte får byta fönster hur som helst så kan föreningen ofta godkänna en renovering av fönster på insidan, så att det ser bättre ut för dig utan att förstå helhetsutseendet på bostaden. Att byta ut fönsterkarmar eller måla dom som redan sitter där kan göra massor för utseendet. Även ett glasbyte sitter inte alltid helt fel och är också något som ingår i en fönsterrenovering.

Men som sagt, ett ok från föreningen måste först ske.

Läs vidare

Om du vill veta mer om vad som tillhör föreningen och vad du själv kan göra utan att behöva kolla med dom, så kan du läsa vår artikel Vad får man göra i en bostadsrätt här. I den artikeln går vi djupare in i vad du som boende i en bostadsrätt får göra och vad som ligger på föreningens ansvar.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780