3 typer av golv du kan lägga på balkongen

De flesta balkonger har ett kallt betonggolv eftersom själva plattan som sticker ut från huset. Problemet är att den ofta är smutsig, inte så trevlig att gå på och inte snygg. Men det finns flera sätt man kan få sin balkong att bli mycket trevligare bara genom att lägga ut ett nytt golv.

1. Lägg plastgolv på balkongen

Plastgolv är ett av dom mer vanliga underlagen som man kan lägga ut på sin balkong. Det finns plastmattor som man skär till så att dom passar men också plattor som man pusslar ihop. Man kan få många olika mönster och färger och det är enkelt att designa sin egen lilla drömbalkong.

En stor fördel med plastunderlag på balkongen är hur enkelt det är. Plast sköter sig själv och kräver ingen form av underhåll. Det klarar alla väder som vi har i Sverige, även om färgen kan blekas efter ett par år i solen.

Det är ofta enkelt att städa på balkongen eftersom man kan köra dammsugaren över plastmattan eller plattorna. Är det riktigt smutsigt kan man till och med spola vatten med en vattenslang eller en högtryckstvätt.

Det tråkiga med plastgolv är just att det är plast. Plast är inget exklusivt material och det ger inte ifrån sig någon värme eller direkt myskänsla. Men det är mycket bättre än en betongplatta för ganska så lite pengar.

Bildkälla: Gardenstore.se

3. Lägg en filtmatta på balkongen

Många väljer att köpa en filtmatta till sina balkongen och lägga ut på den hård och kalla betongen. En filtmatta kan göra underverk och finns även den i flera olika färger. Den är enkel att skära till och lägga ut på balkongen.

Med en filtmatta så blir balkongen mysigare att gå på och den ger ifrån sig en värme som är härlig att gå på. En annan stor fördel är att filten tar bort mycket av ljudet som annars skulle studsa direkt på betongen under.

En filtmatta klarar även den av olika vädertyper i Sverige, men inte alls lika bra som plast. Om man har en filtmatta på balkongen så bör den bytas ut en gång om året, eftersom regn och snö gör den riktigt tråkig och tar bort det mysiga med filten. Har du en inglasad balkong så passar en filtmatta utmärkt.

2. Lägg trall på balkongen

Det som flest kanske tänker på när man funderar på nytt golv till balkongen är trägolv. Det ger ett lyxigt intryck och är varmt och skönt att gå på. Det klarar alla väder utmärkt och kommer hålla i många år.

Det finns två olika typer av trall som du kan lägga på balkongen. Först och främst kan du bygga din egen trall där du bygger en ram runt kanterna på balkongen och sen sågar till trall som du skruvar fast. Detta ger ett snyggt intryck som är enkelt att hålla rent.

Man kan också köpa färdiga plattor som man pusslar ihop och lägger ut. Dessa plattor kan komma i olika mönster och är enklare att lägga än att bygga en egen trall, även om man kan behöva såga till även dessa. De kostar några kronor mer men passar perfekt för dom flesta balkonger.

Det man dock behöver göra för att hålla ett trallgolv helt och snyggt i många år är att underhålla det regelbundet. Har du ett golv som består av plattor så räcker det med rengöring någon gång om året. Rengöring av golvet sker med ljummet vatten, såpa och en borste. Visst går det med högtryckstvätt men tänk på grannarna under. Det är sällan uppskattat att få ner smutsvatten från ovan.

Om du istället har lagt trall själv på balkongen så är det också rekommenderas att rengöra det någon gång om året. Men den här typen av trall tycker också om att få lite mer kärlek i form av olja. Att olja in trallen vartannat eller vart tredje år (lite beroende på träslag, fråga i en bygghandel) hjälper trallen att behålla sin fina färg och vara fortsatt slitstark ett par år till.

Bildkälla Gardenstore.se

Lägenhet i markplan

Har du en lägenhet i markplan brukar det vara en bra investering att anlägga en fin stenläggning på uteplatsen eller att bygga en altan. Uteplatser blir oftast som bäst med stenläggning men om en altan kan byggas så föredrar de flesta det.

Läs vidare

Om du känner att du vill rusta hela balkongen ska du vara försiktig, du får nämligen inte göra vad som helst med fasaden. Läs gärna vår artikel om vad man får och inte får göra i en bostadsrätt här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780