När du hör ordet bostadsrätt så går antagligen tankarna direkt till en lägenhet. Men visste du att en bostadsrätt inte behöver vara en lägenhet, det kan nämligen vara mer än så. I den här artikeln går vi igenom vad en bostadsrätt är och för- och nackdelar med olika typer av bostadsrätter.
Artikelns innehåll
Vad är en bostadsrätt?
Det finns flera olika typer av boendeformer. Du kan äga din bostad och då kallas det för äganderätt. Du kan hyra och då är det en hyresrätt och så vidare. Eller så kan du bo i en bostadsrätt. Men vänta nu, köper man inte sin bostadsrätt och äger den, då är det väl en äganderätt?
Fel.
En bostadsrätt ägs av en bostadsrättsförening. Föreningen äger fastigheten och allt däri, inkluderat alla boytor. Ofta äger föreningen även marken som fastigheten står på. När du köper en bostadsrätt så köper du rätten att få bo i en av boytorna som föreningen äger, alltså en lägenhet i de flesta fall.
En bostadsrättsförening har villkor för att du ska få bo i deras bostad, som att man betalar en månadsavgift, håller bostaden i sjyst skick och inte förstör för andra grannar. Följer man inte dessa så kan föreningen dra tillbaka din rätt till bostaden och du får se dig om efter ett nytt boende.
I gengäld så har också föreningen vissa krav på sig, som att hantera sophämtningen, snöröjningen, se till att fastigheten är okej och att vatten och avlopp fungerar som det ska. Du kan läsa mer om vad som är föreningens uppgifter och vad du betalar en avgift för här.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Lägenheten – Den typiska bostadsrätten
Lägenheter är bostäder i ett flerbostadshus. Här delas avlopp, vatten, tvättstuga med grannen på andra sidan väggen. Lägenheter är kanske det som dom flesta förknippar med bostadsrätter, eftersom den största delen av bostadsrätter är just lägenheter i Sverige.
I en lägenhet så finns ofta en balkong men det är sällan som man har en egen tomt. Det finns allmänna gräsytor och lekplatser som alla boende i föreningen använder sig av.
Att bo i lägenhet är enkelt och smidigt. Man bryr sig om det som finns inom sina fyra väggar och det som händer utanför får någon annan ta hand om. Det passar dom flesta familjer som har annat att tänka på än att det börjar bli dags att klippa gräsmattan eller sota skorstenen.
Radhus – Den lite oväntade bostadsrätten
Radhus, kedjehus eller parhus, kärt barn har många namn. Det som gäller alla är i alla fall att det är hus som sitter ihop med varandra. Radhus är lite mitt i mellan en villa och en lägenhet. Man kan få det lite mer flexibla från villan, som ett till våningsplan och en liten tomt, samtidigt som man har grannarna i närheten och gemenskapen det ger.
Det vanligaste i Sverige är att radhus säljs som ägandebostäder, alltså att man äger huset man bor i. Men det finns också många radhus i Sverige som säljs som bostadsrätter, där man får ta del av fördelarna med en bostadsrättsförening men ändå ha kvar fördelarna med just ett radhus.
Det som är viktigt att tänka på om man bor i ett radhus som bostadsrätt är att du inte äger huset och får inte göra som du vill. Behöver fasaden på bostaden fräschas upp är det föreningen som ska göra det, inte du. Du får inte byta ut fönster hur du vill och går staketet till tomtgränsen sönder är det föreningens ansvar.
Villa – Det bästa av båda världar?
Men bostadsrättskonceptet går att dra ännu längre, det finns faktiskt villor att köpa i bostadsrättsform. Att äga en villa är mångas dröm men det är mycket jobb att underhålla en villa. Ytterpanelen ska hållas i gott skick, taket ska vara tätt och går ett vattenrör sönder så kan du få gräva upp halva tomten innan du hittar läckan.
Om du köper en villa som är en bostadsrätt så kan du få lite av det goda utan att behöva ta hand om underhållet. Eftersom det är en förenings uppgift att hantera sophämtning, snöplogning, vatten och avlopp så blir det enklare för dig som boende.
En skillnad mellan en bostadsrättförening med lägenheter och en förening med villor är egentligen ganska litet. En förening med villor har oftast större boendeyta och mindre antal boenden än vad en förening med lägenheter har.
Det är inte helt vanligt att sälja villor som är bostadsrätter men verkar bli allt vanligare. Tyvärr har t.ex. hemnet.se inget filter för vilken typ av upplåtelseform boendet ska vara men det går att välja Villa som bostadstyp och sen skriva in bostadsrätt under Nyckelord för att hitta den här typen av bostad.
Vill du se exempel på hur det kan se ut så kan du läsa mer om BRF Björnövik 3 i Norrtälje här.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Läs vidare
Att bo i bostadsrätt har både sina för- och nackdelar, vilken boendeform man än bor i. Vi har tidigare publicerat en artikel om både för-och nackdelar med bostadsrätt här som du kan läsa om du funderar på att köpa bostadsrätt.
Läs också gärna vår artikel om vad som ingår i månadsavgiften för en bostadsrätt här för att få veta vad du slipper bry dig om när du bor i bostadsrätt, något som varje villaägare behöver tänka på.