Ett renoveringslån är i regel ett privatlån. Det är ett lån som du kan använda till vad du vill, exempelvis renovering. Lånet kan vara alltifrån 10 000 kr till 600 000 kr. Både banker och andra långivare erbjuder privatlån.
Du kan också få ett renoveringslån som en utökning av ditt bolån. Då behöver du inte ansöka om ett helt nytt lån. Dessutom har du bara ett enda lån, bolånet, att hålla reda på.
- Jämför lån hos upp till 40 st långivare
- Endast en ansökan & en UC
- Ansökan är kostnadsfri & ej bindande
- Jämför både privatlån & bolån
- Endast en ansökan & en UC
- Ansökan är kostnadsfri & ej bindande
- Jämför ett stort antal långivare
- Jämför både privatlån & bolån
- Endast en ansökan & en UC
- Ansökan är kostnadsfri & ej bindande
- Jämför ett stort antal långivare
Artikelns innehåll
Vanliga krav
För att beviljas ett renoveringslån ska du vara myndig och ha nedanstående:
- Svenskt medborgarskap
- Svenskt bankkonto
- Svenskt mobilnummer
- Svensk folkbokföringsadress
- En taxerad inkomst
- Inkomst av tjänst
Kraven skiljer sig mellan olika långivare. En del kräver exempelvis att du är heltidsanställd tillsvidare, medan andra accepterar vikariat. Såvitt du inte är intresserad av att låna ett ytterst litet belopp brukar endast inkomst av tjänst accepteras som inkomstkälla.
Kostnader
När du beviljas ett privatlån betalar du ränta på lånet. Det kallas för den nominella räntan. Du betalar även vissa avgifter, exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Den totala kostnaden för lånet, d.v.s. den nominella räntan plus avgifterna, utgör den effektiva räntan. För att få en klar bild över hur mycket ett lån kostar är det därför den effektiva räntan du bör titta på.
Löptid
Löptiden för privatlån kan sträcka sig mellan 12 månader och 20 år. Det kan givetvis skilja något mellan olika långivare. Något som i princip alla har gemensamt är dock att löptiden för stora lån är betydligt längre än för mindre lån.
Så får du bästa möjliga ränta
Om du utökar ditt bolån för att renovera kan du inte påverka räntan. Det kan du däremot göra om du ansöker om ett privatlån. För att hitta det bästa lånet bör du jämföra olika lån innan du ansöker. Ett tips är att använda en jämförelsetjänst. Då kan du snabbt se skillnaderna mellan lånen och välja det bästa alternativet.
En annan väg att gå är att förbättra din kreditvärdighet. Om du har flera snabblån eller mindre krediter bör du försöka slutbetala dem innan du ansöker om ett renoveringslån. Undvik att ansöka om nya lån eller att handla på faktura. Då förbättrar du din kreditvärdighet vilket leder till att du kan få en bättre ränta.
Renoveringslån trots betalningsanmärkningar
En del långivare kan acceptera betalningsanmärkningar. Aktiva skulder hos Kronofogden accepteras dock inte. Kravet brukar vara att anmärkningen ska ha satts för 6 månader sedan eller tidigare. För att beviljas ett lån ska du även ha en inkomst och kunna visa att du har ordnad ekonomi.
Lån med betalningsanmärkningar innebär högre ränta. Det är också stor risk att du inte kan låna lika höga belopp som andra.
Låneskydd
De flesta långivare erbjuder ett så kallat låneskydd. Det ger ett skydd om du skulle bli sjukskriven, arbetslös eller av annan giltig anledning inte kan betala på ditt lån. Låneskydd kan framförallt vara en bra ide om du ansöker om ett stort lån som ska betalas tillbaka på många år. Eftersom oförutsedda saker kan hända under den perioden kan det vara värt att betala ett litet belopp för den extra tryggheten.