Vad kostar det att flytta… egentligen?

Att flytta är inte gratis, och då pratar vi inte om att köpa en ny lägenhet. En flytt kräver planering, tid och resurser, resurser man oftast får betala för.

Vad en flytt kostar är såklart helt omöjligt att säga direkt på kronan eftersom alla har olika många saker som ska flyttas, alla lägenheter är olika stora och avstånden mellan nya och gamla spelar roll. Men man kan ändå skaffa sig en uppskattning av vad det kostar att flytta.

Packa ner alla saker

I det första steget så ska alla saker du har hemma packas ner i kartonger. Har du inga kartonger så kan du behöva köpa sådana, vilket inte kostar jättemycket. I skrivande stund så säljer Rusta flyttkartonger i 10-pack för 249kr. Lägger vi på bubbelplast för 50kr för att skydda ömtåliga saker så landar vi på 299kr.

Mer än så behövs egentligen inte för att packa ner det mesta. Har man många saker att packa ner så får man köpa fler kartonger. Ett vanligt sätt att skydda glas och porslin är att använda tidningspapper men det är bättre med bubbelplast.

Tidningspapper färgar av sig och porslin och glas blir smutsigt från trycket på tidningen. Därför är det viktigt att diska muggar och sådant som kommer i kontakt med livsmedel när man packat upp från tidningspapper.

Anlitar du flyttfirma?

Ett smidigt sätt att flytta är att anlita en flyttfirma och då inte behöva fundera på hur soffan ska kunna ta sig ut genom dörren (hur kom den in från början…?) eller att allt inte får plats i bilen. Kostnaden varierar såklart mycket på vad en flyttfirma kostar men det behöver inte bli så dyrt som du tror.

När man anlitar en flyttfirma så kan man använda sig av RUT-avdraget. Med RUT-avdraget så betalar du endast 50% av arbetskostnaden medan RUT går in med övriga 50%. RUT-avdraget gäller endast på arbetskostnaden, inte på magasinering, flyttbil och liknande.

Kostnaden på en flyttfirma beror på vilka tjänster man vill använda sig av. En flyttfirma kan göra hela jobbet, från att packa ner allt i kartonger till att det är uppackat i den nya bostaden. Detta blir såklart dyrare än om man väljer att packa själv.

Om man tänker sig att det är en tvårummare med kök på runt 60msom ska flyttas ifrån, att man packar ner sina saker själv och att man flyttar inom samma stad, så blir kostanden runt 4 000–4 500kr efter RUT-avdrag. I vår kalkyl kan vi alltså räkna med 4250kr

Jämför offerter från olika flyttfirmor och städfirmor med en enda ansökan
Dorunner.se kan du jämföra offerter från flera olika städfirmor och flyttfirmor med en enda ansökan. Du väljer själv om du vill anlita något av företagen eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Flyttstäd är smidigt

Innan man lämnar sin gamla lägenhet för gott så ska den flyttstädas, så att köparen kommer till en fräsch lägenhet. Man kan välja att städa själv men i dom flesta fall så får en städfirma göra jobbet. En flyttstäd är ganska enkel för städfirmor att göra eftersom möbler är borttagna och det mest är väggar och golv.

 Även här så kan man använda sig av RUT-avdraget vilket gör det mycket billigare. Efter att ha kollat runt på lite priser så verkar genomsnittspriset på en 2a med kök på 60m2 ligga på mellan 1 500–2 000kr, så vi räknar med 1 750kr i vår kalkyl. Detta är efter RUT-avdrag.

Precis som med flyttfirma så skiljer kostnaden på hur stor lägenhet man har, ju större lägenhet, desto dyrare blir det att städa.

Kom ihåg adressändring

Adressändring är viktigt att göra så att man får sin post rätt. Det kan man enkelt göra på adressändring.se som tar hand om det åt dig. Adressändring är en engångssumma på 598kr men gäller då för alla på adressen, inte per person.

Är man student eller under 26 år så får man ett rabatterat pris på 299kr så har man en tonåring i familjen kan det vara värt att hen får göra adressändringen för att spara några kronor.

I samband med att man beställer adressändring ska man självklart göra en flyttanmälan hos Skatteverket, men det är gratis att göra.

Överlåtelseavgiften ska betalas

När man flyttar till en bostadsrätt så tar föreningen ut en avgift för administrationen av den nya ägaren. Denna avgift kallas för överlåtelseavgift och finns i princip hos alla bostadsföreningar i Sverige. Överlåtelseavgiften ligger på ca 1100kr och läggs på den första fakturan.

Det är en kostnad som man behöver betala men kanske inte räknar med alla gånger. Speciellt om man inte köpt bostadsrätt tidigare.

Så, vad kostar det att flytta… egentligen?

Så, frågan är helt enkelt: vad kostar det att flytta? Med beräkningarna ovan kan man säga att en flytt kostar ca 7 698kr där flyttfirman är den största kostnaden. Vill man flytta själv så sjunker kostnaden till ca 3 448kr istället.

Vare sig man använder sig av flyttfirma eller inte så är det i slutändan inte detta som är den stora kostnaden. Det är oftast allt nytt som man köper i samband med att man flyttar. Det finns nya rum man ska fylla, man passar på att köpa en ny säng, lite nya tavlor eller så behöver man renovera den nya bostaden innan man flyttar in.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Om du funderar över hela processen med att köpa en bostadsrätt så kan du läsa vår stora guide om att köpa bostadsrätt här, där vi går igenom alla steg som krävs för att köpa bostadsrätt.

Glöm inte heller att hitta en bra hemförsäkring. Vi har tidigare skrivit en artikel om hur man hittar den bästa hemförsäkringen för sin bostadsrätt här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780