Att byta till ett mer modernt proppskåp är en enkel sak som gör att standarden på lägenheten höjs lite extra. Nya proppskåp kommer även med jordfelsbrytare, något som är skönt att ha ifall något skulle hända. Men vad är det som gäller när det kommer till just proppskåp? Kan föreningen betala det eller är det ens egna ansvar?
Vi reder ut vad som gäller när du vill byta proppskåp i din bostadsrätt och vad som gör att priset håller sig rimligt (eller i värsta fall, drar iväg).
Artikelns innehåll
Vem ansvarar för proppskåpet i en bostadsrätt?
När man bor i en bostadsrätt så är ansvaret för allt inom ens fyra väggar ens eget. Man brukar säga att det som går att se och ta på är bostadsrättsägarens egna ansvar och inget föreningen står för. Det gäller även för el och proppskåp.
Det är bostadsrättsföreningens uppgift att se till att det går el fram till lägenheten. Går en ledning sönder så att du och dina grannar blir utan ström så är det föreningens uppgift att lösa problemet. Men om du tycker att proppskåpet i lägenheten är gammalt och behöver bytas så är det du själv som är ansvarig.
Det gäller även elen som går från proppskåpet till uttagen i lägenheten. Det är inget som föreningen tar hand om utan är helt ditt eget ansvar.
Måna föreningar kan dock byta ut proppskåpen och elen i bostäderna i samband med en stamrenovering men det är en helt annan situation och du får då information från din förening om vad som gäller.
Nej, man måste in dra om alla kablar, men…
Något som många tror är att du behöver byta ut all el i lägenheten när du byter ut proppskåpet. Att byta ut all el ger såklart en ökad kostnad på jobbet men faktum är att det inte är inte alltid man behöver byta ut all el.
I samband med att en elektriker byter ut proppskåpet till ett mer modernt så kollar hen också ledningarna bakom och ser till att det ser bra ut. Om ledningarna då är dåliga och är i behov i utbyte så kommer dom att bytas ut. Finns det ledningar som inte är jordade är det såklart rekommenderat att byta ut dom till jordade uttag.
Det kan också vara så att kablarna är för korta för det nya proppskåpet. Det brukar gå att skarva men är snyggare om man drar en ny kabel. Det kan bero på hur enkelt och långt det är i sådant fall.
Enklaste sättet att få reda på om man behöver byta ut all el eller om det räcker med proppskåpet är att ta hem en elektriker som får titta hur det ser ut.
Du får INTE byta proppskåp själv
Även om du är en händig person och tycker att du klarar av det mesta själv så får du inte, enligt lag, byta proppskåp själv. Fasta elinstallationer ska göras av en behörig elektriker och även om uttrycket ”fast installation” ibland kan vara en tolkningsfråga så är det inte det när det kommer till proppskåp.
Om något händer under tiden eller efter att du själv bytt el och försäkringsbolaget kan bevisa att olyckan skedde pga att du själv hållit på med elen så kan du bli av med en del eller hela försäkringsersättningen.
För att inte tala om risken att hela bostadshuset brinner upp för både dig och dina grannar.
Om du inte är en behörig elektriker så håll dig undan från proppskåpet och ring någon som kan.
Vad kostar det att byta proppskåp?
Att ringa någon som vet så att elen blir dragen rätt är tryggt men också dyrt. Många drar dig för att byta t.ex. proppskåp eller sätta in en jordfelsbrytare just för att kostnaden kan stiga. Här finns det dock flera sätt man kan ta till för att få en mer exakt kostnad så att man vet vad kalaset landar på.
Ett sätt är att be en elektriker komma hem och se direkt vad det är som behöver göras. Elektrikern kan då ge en mer exakt offert på jobbet.
Man kan också använda sig av en tjänst som Servicefinder, där man berättar vad det är man vill göra och man får sen in offerter från flera elektriker och kan välja den som man är tycker är bäst eller har bäst pris.
💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
På Servicefinder.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Om all el i lägenheten är okej och det är proppskåpet som byts ut mot ett nytt så brukar priset landa på runt 6–8000 kr. Material är ofta dyrt och står för en stor del av kostnaden och sen tillkommer x antal timmar jobb. Jobbet går dock att dra av med ROT och man kan därför komma undan lite billigare.
Är det så att elen i lägenheten behöver bytas ut så stiger priset. Hur högt det blir går inte att svara på rent generellt eftersom det beror på hur mycket el man har och hur mycket som behöver bytas ut.
Läs vidare
Om du har funderat på att byta proppskåpet, eller något annat, i din lägenhet så är det viktigt att du vet vad du får och inte får göra. Precis det har vi tidigare skrivit en artikel om, där du får tydliga förklaringar på vad du får och inte får göra i din bostadsrätt. Läs artikeln här.