Är en bostadsrätt en lös eller fast egendom?

När det kommer till lös eller fast egendom tänker man ofta på saker i bostaden. Men hur är det med bostaden i sig? Ett hus med tillhörande tomt räknas som en fast egendom då byggnader på marken man köper är just fast egendom. Men en bostadsrätt står inte på mark man köper och är en lös egendom enligt lagens mening.

Men hur fungerar det med lös och fast egendom i övrigt? När är det viktigt att känna till och behöver man bry sig när man bor i bostadsrätt, den var ju lös egendom?  

Vad är skillnaden på en lös och en fast egendom?

Lös och fast egendom kan vara lite klurigt och det är något som köpare och säljare kan tvista en hel del om. För att underlätta detta så finns Jordabalken, som beskriver vad som är en lös och en fast egendom.

Jordabalken beskriver vad som ingår när man köper en egendom och listar sådant som ska ingå i köpet. Det betyder att om köparen kommer till sin nya bostad och något av det som listas i Jordabalken saknas så är säljaren ansvarig att ersätta köparen.

Exempel på fast egendom är:

 • Byggnader
 • Flaggstänger
 • Buskar och träd
 • Sandlådor
 • Torkvindor

En lös egendom är allt som inte är en fast egendom, alltså sådant som inte beskrivs i Jordabalken. Lös egendom tar man med sig när man flyttar.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Egendom i bostadsrätter

Som bostadsrättsägare är man någorlunda skonad från fast vs lös egendom eftersom dom flesta lägenheter inte har en flaggstång eller sandlåda på balkongen. Men även i en bostadsrätt finns fast egendom som ska medfölja vid en försäljning/köp.

Generellt kan man säga att det som föreningen har ställt dit är fast egendom som ska vara kvar. Även sånt som hatthylla och fästen till gardinstänger räknas som fast egendom och är något som man inte får ta med sig när man flyttar.

Exempel på fast egendom i en bostadsrätt som ska lämnas kvar vid försäljning:

 • Vitvaror (även om du bytt ut dom)
 • Gardeborber och dess inredning
 • Persienner
 • Hatthylla
 • Fästen till gardinstänger
 • Radiatorer
 • Centraldammsugare
 • Inbrottslarm och brandlarm

Annat som föreningen har tillfört lägenheten ska också finnas kvar, t.ex. en tv-box.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Läs vidare

Ibland kan linjen mellan ett hus man äger och en bostadsrätt verkligen suddas ut. I artikeln Olika typer av bostadsrätter får du lära dig mer om t.ex. hus som bostadsrätt, så att linjen blir ännu suddigare.

Funderar du på bostadsrätt men är inte säker på om det är något för dig så rekommenderas vår artikel För- och nackdelar med bostadsrätt här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780