Krävs det yttre underhåll i en bostadsrätt?

En stor fördel för många med just bostadsrätt är att man får göra lite som man vill. Det kommer också med ett ansvar att se till att allt fungerar som det ska och ser schyst ut. Men hur långt sträcker sig det ansvaret? I den här artikeln tar vi en titt på det yttre underhållet och vem som är ansvarig.

Bostadsrättsföreningen ansvara för yttre underhåll

Som bostadsrättsägare så är det ditt ansvar att ta hand om din egen lägenhet. Men när det kommer det till yttre underhållet så är du inte längre ansvarig, det är istället bostadsrättsföreningens ansvar. Eftersom det yttre underhållet påverkar fler lägenheter eller medlemmar så är det inte rimligt att varje enskild medlem bestämmer hur hen vill ha.

Några exempel på vad som ingår i yttre underhåll och som hanteras av bostadsrättsföreningen:

  • Gräsplätt utanför balkongen
  • Blommor och rabatter på området
  • Husfasaden
  • Fönster och dörrar
  • Yttertak
  • Gemensamma utrymmen

Bostadsrättsföreningen har även ansvar för vissa delar av det inre underhållet men det kan du läsa mer om i vår artikel om vad man får och inte får göra i en bostadsrätt här.

Balkongen är ofta en vanlig fråga eftersom den är ute, men tillhör lägenheten. Enkelt sagt kan man säga att det som finns innanför balkongräcket är ditt ansvar medan det yttre är bostadsrättsföreningens. Du får t.ex. inte måla om din balkong på den yttre sidan hur som helst.

Personlig historia

En rolig historia om just balkongen är min egen, som blev påkörd av en lastbil. Det gick sådär med balkongen men det var bostadsrättsföreningen som tog hand om allt och betalningen fick såklart företaget som kört in i den och deras försäkringsbolag ta hand om.

Min balkong efter att den blivit påkörd!

I bostadsrättsföreningens stadgar så ska det stå vad som ingår i yttre underhåll och vad som är ditt ansvar som boende och vad som är bostadsrättsföreningen. Därför är det alltid bra att man läser igenom föreningens stadgar så att man har en bättre förståelse vad som gäller i just din förening.

💡 Nyhet! – nu kan man även jämföra bolån & lånelöften hos Lendo
Via Lendo.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Om du vill förändra något som har med det yttre underhållet att göra

Att förändra något som ingår i det yttre underhållet, t.ex. garage eller tvättstuga, kräver en omröstning på den årliga stämman som bostadsrättsföreningen ska ha. Där kan du lämna in motioner (förslag) i förväg som sen tas upp och röstas på.

Är det fler som tycker som du och röstningen går igenom så är det bostadsrättföreningens uppgift att se till att förändringen sker, det är inget du själv gör. Det är fortfarande bostadsrättsföreningen som har ansvaret för, under och efter implementeringen av förslaget.

Läs vidare

Vill du läsa med om underhåll i en bostadsrätt så rekommenderar vi vår artikel om man vad får och inte får göra i en bostadsrätt här. Där går vi igenom vad som är ditt ansvar och vad du får förändra i din bostad samt tar reda på vad du inte får röra utan att bostadsrättsföreningen gett sitt ok på det.

Undrar du hur det fungerar när man ska byta t.ex. fönster eller dörrar så kan du läsa vår artikel om just att byta fönster i sin bostadsrätt här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780