Sugen på att köpa en nyproducerad bostadsrätt? Det kan vara lockade att slippa budgivning och flytta in till en helt ny bostad, där ingen bott innan. Men ofta så gäller det att man är i köpsvängen långt innan huset står klart. Fungerar det som vanligt eller är det annorlunda om man ansöker om lånelöfte till nyproduktion?
Artikelns innehåll
Lånelöfte för 2 år istället för 3 månader
När man bestämt sig för att köpa nyproduktion så kan det vara 2 år kvar innan huset står färdigt och du kan flytta in. Eftersom det är så pass långt fram i tiden så räcker inte ett vanligt lånelöfte, då dom oftast är giltiga i endast 3 månader.
Många storbanker vill inte ge ett lånelöfte 2 år framåt i tiden eftersom det kan hända mycket på både bostadsmarknaden och i din ekonomi som gör att det blir en större risk för banken.
Det bästa sättet att få ett lånelöfte till en nyproduktion är oftast att kontakta den bank som nyproduktionen samarbetar med. I princip alla fall av nyproduktion så finns en bank som samarbetspartner som är beredd att ge ut lånelöfte till projektet. Man kan också kontakta banker som är beredda att ta lite mer risker, t.ex. Bluestep.
Eftersom ett lånelöfte endast behövs för att du ska kunna boka en bostadsrätt och inte är ett bindande avtal så kan du ansöka om bolån hos andra banker när det närmar sig inflytt. Det är alltså inget tvingande att ansöka om bolån hos den bank där man har lånelöfte.
Det bästa man kan göra när man ska ansöka om ett lånelöfte är att ta in förslag från så många banker som möjligt, vare sig det är till nyproduktion eller inte. Men det är krångligt att kontakta alla banker och därför är det smidigare att använda en jämförelsetjänst.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Varför ditt lånelöfte till nyproduktion blir nekat
Men även om du ansöker om lånelöfte hos den samarbetande banken eller en bank beredd att ta större risker så finns alltid risken att du inte får ett lånelöfte. När man ansöker om lånelöfte så pass långt fram och till nyproduktion så är banken mer kräsna och kollar igenom både din ekonomi och nyproduktionsprojektet noga för att se om det är något du har råd med.
Några vanliga anledningar till att ditt lånelöfte inte blir godkänt är:
- Din ekonomi
Den vanligaste anledningen. Bankerna kollar hur din ekonomiska situation ser ut och simulerar sen ett bolån med högre ränta än vad det faktiskt är. Detta görs eftersom banken vill vara säkra på att du kan betala även om räntan går upp. Dom kollar också hur stabil din ekonomi är, också historiskt. Eftersom det handlar om 2 år framåt gäller det att din ekonomi visar att du vet vad du håller på med.
- Projektet godkänns inte
En annan vanlig orsak är att projektet inte godkänns at banken. Här kollar banken på vem som är byggherre och hur stabilt det bolaget är. Är det en liten eller helt nystartad byggherre så kan bankerna dra öronen åt sig. Det kan också vara så att föreningen är för liten, dom flesta banker vill att det ska finnas åtminstone 7–10 bostadsrätter i föreningen.
Ingen ekonomisk plan? Inget bolån
När det närmar sig inflytt och du ska göra om ditt lånelöfte till ett bolån, antingen hos den bank du har lånelöfte eller hos en annan, så är det viktigt att se att till att föreningen har en ekonomisk plan som är stämplad av boverket.
I den ekonomiska planen beskriver föreningens verksamhet så som byggnader och ekonomi. Utan en godkänd ekonomisk plan från boverket får föreningen inte sälja bostadsrätter och därför är det en så pass viktig del i pusslet.
Ett problem som finns är att många föreningar inte har en färdig plan som är stampad av boverket förrän 2–3 månader kvar till inflytt. Det kan alltså vara så att den bank du planerat att gå med inte godkänner ett bolån för att det inte finns någon ekonomisk plan och du måste då gå med banken du har lånelöfte hos för att inte riskera att stå helt utan bolån när det väl är dags för inflytt.
💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Läs vidare
Nyproduktion är lockande för många men är det verkligen billigare än äldre bostadsrätter? Vi har tidigare skrivit en artikel om just det vilken du hittar här. Glöm inte heller att skaffa dig en bättre inblick i olika typer av bolån som du kan ta när det väl är dags. T.ex. kan du läsa mer om bolån med räntetak här.