Information om solceller

Den senaste tiden har allt fler fått upp ett intresse för att installera solcellspaneler på taket. Men trots att det har blivit vanligare än vad det var för ett par år sedan är det inte många som har koll på vad solceller faktiskt är för något. Därför kan du läsa mer om solceller och få annan bra information för dig som planerar att skaffa solceller i den här artikeln.

Om solceller

Solceller är en sorts generator som förvandlar solens energi till el. Solcellerna i sig är tillverkade av ett tunnare lager kisel eller något annat liknande material som möjliggör att det kan dra till sig av solens energi och därefter omvandla det till el. I samband med att solen lyser direkt på solcellen skapas en elektrisk spänning mellan panelens fram- och baksida. När framsidan och baksidan är sammankopplade med varandra kan elektroner röra sig mellan de olika sidorna vilket skapar den elektriska strömmen.

Idag finns det många olika varianter av solceller. Det finns till exempel de mindre varianterna som placeras i trädgården och lyser upp som en lampa på kvällen. Men så finns det även solcellspaneler som oftast placeras på ett tak, vilket gör att ditt hushåll kan bli mer eller mindre självförsörjande vad gäller el. Du behöver inte ha kontakt med något elnät för att få ström via solcellerna.

Innan du monterar solpanelerna

När du har hittat ett företag som erbjuder solpaneler är det bra om du förbereder innan för att göra monteringen så smidig som möjligt. Det är till exempel viktigt att du gör rent taket från skräp och smuts. Du ska tvätta taket så nära inpå monteringen som möjligt. I en taktvätt ingår det rengöring av taket, en anti-alg behandling som tar bort mossa och dylikt samt ett rostskydd om taket består av plåt. När taket är rent blir det lättare för företaget du har beställt panelerna ifrån att ta sig upp på taket och utföra sitt arbete.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780