Tillsammans med din mäklare bestämmer du när och hur din lägenhet ska visas. Det kan ske vid ett enda tillfälle, eller vid flera och det finns tre kategorier av visningar. Den vanligaste formen av lägenhetsvisning är den öppna visningen som annonseras ut i förväg och som vem som helst får komma på.
Det blir allt vanligare att man anordnar förhandsvisningar och det beror ofta på en eller två saker:
- Mäklaren har spekulanter i sitt register som söker efter ett objekt som stämmer in på lägenheten du vill sälja.
- Spekulanter hör av sig till din mäklare för att få se sin lägenhet i förväg för att de antingen inte kan komma på något av de planerade visningstillfällen eller för att de är så säkra på att detta är rätt lägenhet för dem att de vill få viss förtur.
Den tredje visningsformen är den privata visningen och den arrangeras i regel om det kommer eftersläntrande spekulanter som missat visningarna, och ingen spekulant ännu hunnit lägga ett tillräckligt attraktivt bud.
Budgivningen
Efter visningen får intresserade spekulanter lämna in sina bud till mäklaren. Man kan välja mellan att ha en öppen eller en sluten budgivning. En öppen budgivning är det vanligaste.
Vid en öppen budgivning får spekulanter lämna hur många bud de vill och den som står kvar med högst bud i slutänden vinner budgivningen om du som säljer lägenheten anser att budet är tillfredsställande.
I en sluten budgivning får varje spekulant bara lämna ett enda bud och den som bjuder högst vinner.
Inga bud är bindande och du som säljare är inte skyldig att sälja din lägenhet till en specifik budgivare, oavsett vem som bjuder högst. Det är dock absolut vanligast att man väljer den budgivare som bjuder högst, av uppenbara skäl. Är buden inte tillräckligt höga för att du som säljare ska känna dig tillfredsställd kan du låta arrangera fler visningar, alternativt skjuta upp försäljningen till ett annat tillfälle.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.