Så inreder ni bostadsrättsföreningens vind med fler lägenheter

Har din bostadsrättsförening en vind som används till förrådsförvaring, eller står den kanske helt tom? Då är det ett bra tillfälle att se över möjligheterna till att inreda vinden med fler ägenheter och i samma veva öka er BRF:s intäkter.

Att inreda en vind innebär att man bygger nya bostadsrätter. Detta kan gå till på olika vis, men vanligast genom att sälja vinden till en professionell aktör som bygger och därefter säljer lägenheterna. På så sätt slipper ni som förening att ta några större risker samtidigt som ni gör en god ekonomisk förtjänst – både kortsiktigt och långsiktigt.

Hur går det till?

Först gör man en teknisk undersökning för att se till att vinden uppfyller vissa krav. Därefter säljer förslagsvis bostadsrättsföreningen råvinden till en aktör, exempelvis Interesta. Ni får då in en större intäkt vid försäljningen av vinden och vi på Interesta oss an renoveringen, kostnaderna och dess risker. När lägenheterna är upprättade säljer aktören vidare de nya bostadsrätterna till nya bostadsägare. För er förening innebär det att ni får in nya medlemmar som är med och delar på driftkostnader för fastigheten samt fler som betalar in månadskostnaden. På sikt innebär det att man skulle kunna sänka varje enskild månadsavgift.

En förening kan välja att inreda en råvind på egen hand, då tar de själva på sig riskerna och kostnader för renoveringen. Det krävs också en del juridiska och ekonomiska moment så oftast är det mest gynnsamma att låta en part med kvalificerad kompetens hantera råvindskonverteringen. Det blir oftast billigast och bäst för en bostadsrättsförening.

Vad tjänar vi som BRF på en råvindskonvertering?

  • Väljer föreningen att anlita en aktör som sköter råvindskonverteringen, tjänar föreningen intäkter på försäljning utav vinden.
  •  Fler medlemmar som betalar in månadsavgiften. Det innebär att er förening får en större kassa eller att ni väljer att sänka varje enskild medlems månadskostnad.
  • Fler personer som delar på driftkostnaderna för fastigheten.
  • Värdet på fastigheten höjs oftast när fler bostadsrätter upprättas och kan i sin tur leda till högre värderade bostadsrätter.
  • Många råvindar är till en början oisolerade. När man isolerar vinden i samband med konverteringen kan man få ner värmekostnaderna.

Skulle ni vilja veta mer om möjligheterna att konvertera en råvind till bostadsrätter? Hör av er till Interesta.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780