Hur svårt är det att renovera en lägenhet?

Som bostadsrättsägare så har man möjlighet att renovera sin lägenhet för att fräscha upp den, vilket också många gör. Är du ny på området så kan det vara svårt att veta hur man börjar eller vad det är man får göra och inte göra.

Här går vi igenom hur du kommer igång med din renovering och tips som gör det enklare för dig när det väl är dags.

Vad du får och inte får göra själv

Innan du börjar din renovering är det viktigt att veta vad du får och inte får göra. Även om du bor i bostadsrätt så finns det regler man behöver förhålla sig till och vissa delar av bostaden är föreningens egendom som du inte får röra. Några exempel på dessa är:

  • Ytterdörren
  • Fönster
  • Element
  • Avlopp

Det betyder att du inte får byta ut ytterdörr eller fönster. Det är sådant som faller inom föreningens ansvar och tillhör således inte dig som bostadsrättsägare.

Element som man vill ta bort eller flytta behöver först kontrolleras med föreningen. Det finns flera typer av element där en vanlig typ är att vattenledningarna i flera lägenheter hänger ihop. Skulle du ta bort ett element och plugga rören så kan det bli kallt i andra delar av lägenheten eller hos grannarna. Kolla med din förening vad som gäller.

Att flytta avlopp är något som också behöver godkännas av föreningen först. Eftersom avloppet tillhör huset så är det föreningens uppgift att se till att det fungerar som det ska och då måste dom få rätt förutsättningar för det.

Utöver det så får du inte heller riva alla möjliga väggar. Eftersom vissa väggar är bärande för huset så är det viktigt att man kollar med sin förening om det är okej att riva en vägg, om det är vad man planerar. Att riva, eller öppna upp, en bärande vägg kan vara okej men är ofta en utdragen process som kräver en extra medlemsstämma i föreningen.

Det kan finnas flera regler i just din bostadsförening så det är rekommenderat att, om du inte redan gjort det, läsa igenom föreningens stadgar innan du påbörjar en renovering. Där är det ofta nämnt vad man får och inte får göra vid en renovering.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Det behöver inte vara så svårt att renovera

Hur svårt det är renovera beror såklart på vad man ska göra och hur händig man är själv. Men ofta krävs inte så stor kunskap och det mesta som görs är enkelt att få till.

Tapetsera väggarna

Att tapetsera en vägg är ett av dom mer enklare jobb man kan göra. Det som är viktigt att se till innan man målar är att väggen är slät och det ser man enklast till att göra med spackel. Är väggen målad från början så räcker det med att hitta ojämnheter i väggen, t.ex. skruvhål, och spackla igen dom.

Är väggen tapetserad så krävs lite mer förarbete. Är den gamla tapeten slät så kan du tapetsera direkt på den, det är dock viktigt att man först tar bort tapetskarvarna så att dom inte sticker ut när du lägger på nya tapeten. Det gör du enkelt med en tapetskärhyvel. Blir det inte helt slätt efteråt så kan det vara bra att spackla lite för att få det helt jämt.

Sen är det bara att börja tapetsera.

Måla väggar

Att måla väggar kräver ofta lite mer förarbete än tapetsering. Eftersom dom flesta färger innehåller mycket vatten så är det svårt att måla på papper (som tapet ändå är) och få ett bra resultat. Därför är det bäst att riva bort all tapet innan man målar.

När all tapet väl är borta så kan man sätta igång och spackla. När man målar så är det väldigt viktigt att väggen är slät, alla ojämnheter som du lämnar kvar kommer synas efter att du har målat. Spackla igen hål och få en jämn yta. Ofta kan man behöva spackla flera gånger för att få ett bra resultat. Slipa efter att spacklet har torkat med ett fint sandpapper, 120–180 brukar fungera bra.

När väggen är slät så är det bara att sätta igång och måla. En roller är enklast att använda. Kom ihåg att tejpa vid golv, lister och tak för att inte få färg på dessa. Är du osäker på hur det går till så kan kolla in Anzas måleriguide här.

Lägga golv

Att lägga golv är inte heller så svårt som man kan tro. Dom flesta golv du köper kan läggas direkt ovanpå det gamla golvet med endast en foam emellan. En foam är ett mjukare material som hjälper golvet att kännas mjukare och tar bort mycket ljud när man går på det.

Idag är klickgolv bland det vanligaste som du köper. Ett klickgolv behöver inte limmas eller sättas fast i golvet på något sätt utan klickas istället ihop. Det är ett smidigt sätt att få ett snyggt resultat utan att behöva kladda och dona och är dessutom väldigt enkelt att lägga.

Renovera köket

Att renovera ett kök kan kännas svårt och komplicerat men även detta är väldigt enkelt. Ett kök består främst av stommar och bänkskivor. Det som kan vara knepigt är spishällen och vasken. Här kan man också behöva elektriker för att koppla ut/in en spishäll och en rörmokare för att flytta avlopp om det ska göras.

Var noga med att måtta ditt kök och även om du vet hur du vill ha det så är det bra att boka ett möte med en köksplanerare på t.ex. Ikea eller Elgiganten. Dom har koll på hur det fungerar och kan ge tips på hur man kan lösa saker och utnyttja köket till max. Dessa möten är kostandsfia och du binder dig inte till något, även om dom såklart kommer vilja sälja.

Hitta den lägsta räntan på lånet till renoveringen
Jämför räntor på renoveringslån/privatlån hos 35 st olika banker med Lendo.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Renovera badrum

Att renovera ett badrum är lite speciellt. Badrummet räknas som ett våtrum och kräver speciell behandling. I många föreningar är det inte tillåtet att man renoverar badrummet själv, utan man måste ta in en godkänd firma för det.

Om man planerar att göra det själv är det väldigt viktigt att man vet vad man håller på med. Om du får en vattenläcka pga. bristande tätning så kan det bli du som själv får stå för kalaset, försäkringsbolag brukar helst vilja att en firma gör det.

Ska du renovera badrum så bör du kolla med din förening och försäkringsbolag vad som gäller och vara ytterst noga om du bestämmer dig för att göra det själv.

När du måste/bör ta in professionell hjälp

Att ta in hantverkare för att hjälpa till med renovering är smidigt och enkelt men kostar lite mer. I Sverige har vi ROT-avdraget som gör det lite billigare genom att 30% av arbetskostnaden betalas av staten istället för dig som slutkund.

Det är särskilt viktigt att ta in hantverkare när du ska göra något med el eller vatten. Här är både förening och försäkringsbolag noga med att det ska ske utav en behörig fackman och är alltså inget som du får göra själv.

Det kan handla om att byta ut proppskåpet, installera en ny spishäll, dra nya rör till tvättmaskin, montera fasta eluttag och liknande.

Du kan också ta hjälp av målare, snickare och golvläggare om du vill få ett perfekt resultat när du renoverar. Vill man dock spara in pengarna så kan man göra dessa saker själv.

En stark rekommendation är att använda en tjänst som har flera hantverkare kopplade till sig. Då kan du få offerter från flera hantverkare och på så sätt få det bästa priset. Vi rekommenderar Dorunner som är just en sådan tjänst.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Dorunner.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Verktyg som är bra att ha hemma

Om du planerar att renovera hemma så finns det ett antal verktyg som är bra att ha hemma. Dessa verktyg kommer du ha till nytta flera gånger än under bara renovering och är en investering som kommer göra ditt liv i bostadsrätt enklare. Vill man inte köpa verktyg så kan man hyra verktyg hos t.ex. Clas Ohlson och Bauhaus.

Enklare grundverktyg som alla borde ha hemma, vart eller hur man är bor är:

  • En hammare
  • En skruvmejsel
  • En fogsvans
  • Ett vattenpass
  • Ett måttband eller måttstock
  • En mindre skruvdragare

Har du dessa så kan man sätta upp tavlor, hyllor och mycket annat som behöver fixas med i en lägenhet. Även för renovering är dessa verktyg en grundförutsättning.

Maskinverktyg som kan hyras för varje tillfälle, eller köpa, och som är bra att ha till hands när man renoverar är:

  • En riktig skruvdragare

Med en riktig skruvdragare så menas en som går på batteri och har lite mer kraft. Visst kan det vara smidigt att ha en skruvdragare från Ikea för att bygga ihop deras möbler men det är ingenting som räcker om man ska renovera. Att lägga lite pengar på en riktigt bra skruvdragare är en av dom bästa investeringarna i verktygslådan du kan göra.

  • Slagborr/Betonghammare

I en bostadsrätt så är det ofta väggen är en betongvägg och då behöver du en slagborr, eller en borrhammare, för att göra dina hål. En slagborr är en borrmaskin som borr och slår samtidigt vilket gör det enklare att ta sig igenom betongen. En vanlig borrmaskin klarar ofta inte att göra dom hål som behövs.

  • Sticksåg

Den enklaste och smidigaste sågen du kan ha hemma är en sticksåg. Med en sticksåg så kan du kapa i princip allt som du behöver vare sig det är golv, bänkskivor, täckskivor eller något annat. Det som kan vara lite knepigt är att såga helt raka streck men det finns olika lösningar för det också.

Läs vidare

Om du är fortsatt intresserad av att renovera din bostadsrätt så rekommenderar vi att du också läser vår artikel om vad du får och inte får göra i en bostadsrätt här. Vi har också tidigare skrivit om hur det går till om du vill flytta golvbrunnen och vad som gäller om du vill byta fönster.  

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780