Kan man byta bostadsrätt med varandra?

Är det verkligen möjligt att byta bostadsrätt med varandra? Det ser ut som ett enkelt sätt att komma runt höga vinstskatter och krångliga försäljningar till en början men riktigt så enkelt är det tyvärr inte.

Här går vi igenom vad som gäller och hur det fungerar och hur det faktiskt blir dyrare i längden av att byta lägenheter med varandra rakt av än att bara sälja till marknadsmässiga priser.

Att byta bostadsrätt kräver kapitalvinstbeskattning

Visst kan det låta smidigt att byta bostadsrätt med grannen eller en närstående. Att slippa mäklare, stressiga budgivningar och stora bolån. Men det är inte gratis att byta bostadsrätt med varandra heller eftersom en bostadsrätt är en tillgång och görs en vinst på den så ska den vinsten skattas på.

Många tänker att istället för att byta bostadsrätt så ger man bostadsrätterna som gåva och det blir då skattefritt men så enkelt är det inte. Även om man skriver ett gåvobrev som säger att A ger sin lägenhet till B och B ger sin lägenhet till A så går inte det. Enligt lagen så är en gåva en ägandeöverlåtelse utan motprestation och eftersom man byter lägenhet så finns en motprestation.

Därför så kommer Skatteverket vara intresserade av att skatta på den kapitalvinst som uppkommit, från båda parter. Detta gäller såklart endast om en vinst har skett. En vinst räknas ut genom att ta marknadsvärdet på bostaden och subtrahera inköpspris samt förbättringskostnader. Det som blir kvar är kapitalvinsten som ska beskattas.

Då tänker den som är smart att man säljer för inköpspris eller mindre och därmed inte gör någon vinst. Eftersom man då säljer under marknadsvärdet blir försäljningen ett ”blandat fång”.  Det innebär att man säljer en del av bostadsrätten och ger resterande del i gåva. Det betyder också att man får bara räkna med den procentandel som man sålt för när man ska räkna ut inköpspris och förbättringskostnad.

Exempel

Johan har en bostadsrätt värd 2 miljoner som han köpte för 1 miljon. Anna har också en bostadsrätt värd 2 miljoner som hon köpte för 1,5 miljoner. Johan och Anna vill byta lägenheter och säljer för sina inköpspriser istället för marknadsvärdet. Det blir då ett delat fång. Johan säljer 50% av sin bostadsrätt och ger bort 50% som gåva medan Anna säljer 75% av sin bostadsrätt och ger bort 25% som gåva.

Eftersom Johan sålt 50% av sin bostadsrätt får han bara ta med 50% av inköpspriset när han ska deklarera, alltså 500 000. När vinsten räknas ut så blir det alltså 1 miljon minus 500 000 vilket ger en vinst på 500 000. Detta belopp är vad vinstskatten ska baseras på, och med en vinstskatt på 22% så ska Johan betala 110 000.

Eftersom Anna sålt för 75% av sin bostadsrätt får hon bara ta med 75% av inköpspriset när hon ska deklarera, alltså 1,125 miljoner. Vinsten räknas ut genom försäljningspris på 1,5 miljoner minus inköpspris 1,125 miljoner och blir, med 22% vinstskatt, 82 500.

Det man ska tänka på när man sålt sin bostad under marknadsvärde som ovan exempel är att när det är dags för försäljning så är det inköpspriset som gäller och vinstskatten kan då bli väldigt hög.

Exempel

Anna ska nu sälja sin bostad som hon köpte för 1 miljon av Johan ett par år tidigare. Marknadsvärdet har stigit ytterligare och ligger nu på 2,5 miljoner. Anna gör en vinst på 1,5 miljoner och med 22% vinstskatt blir det 330 000. Totalt har Anna betalat 412 500 i vinstskatt för sina försäljningar.

Hade Anna sålt sin första lägenhet till Johan för marknadspris hade hon betalat 110 000 i vinstskatt och hon hade också fått en mindre vinst för försäljningen av sin andra lägenhet, där vinstskatten också skulle bli 110 000. Totalt skulle Anna ha betalat 220 000 för sina försäljningar.

Självklart finns det många andra faktorer som spelar in och det är sällan så enkelt som i exempel ovan. Utöver Skatteverket så ska även banken blandas in och godkänna köpet innan ett byte kan ske. Det är rekommenderat att kontakta en bostadsjurist för att ta hjälp om man planerar att byta bostadsrätt med varandra.

Vad säger bostadsföreningen?

Det bästa är att läsa bostadsrättsföreningens stadgar eller skicka en fråga till bostadsrättsföreningen för att se hur dom står i frågan. Men generellt så är en bostadsrättsförening okej med att medlemmar byter lägenhet med varandra. Eftersom man redan är medlem och det finns inget hinder för att man köper eller säljer inom sin förening så finns det inte direkt något för en bostadsförening att säga nej till.

Om det är så att det handlar om olika bostadsrättsföreningar så behöver man ansöka om medlemskap samt utträde. Det gör man enkelt genom att fylla i en blankett som man skickar till bostadsrättsföreningen tillsammans med förvärvshandlingar.

Vad är det rekommenderade sättet att byta lägenheter på?

Att köpa och sälja en bostadsrätt är redan krångligt och om man vill byta, undvika skatter och komma undan så billigt som möjligt så blir det ännu krångligare. Enklast, och bäst för framtiden, är att sälja sina bostadsrätter till varandra för marknadsmässiga priser.

Man kan alltid vara lite kreativ med priserna, det finns inget exakt marknadspris på alla bostadsrätter utan kan vara lite upp och ner. Det viktiga är att det är ett rimligt pris.

💡 Tips! – jämför bolån & lånelöften
Via Lånekoll.se kan du med hjälp av en ansökan få erbjudanden om lånelöften och bolån av flera banker samtidigt. Jämför bankerna och välj själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Beroende på om ett bolån behöver tas eller inte så kan det vara bra att ta kontakt med en mäklare som kan hjälpa till att genomföra affären. Många banker kräver ofta att bostadsköpet ska ske via mäklare för att dom ska vara villiga att låna ut pengar.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Många mäklare hjälper också gärna till vid privata försäljningar också till ett mindre pris eftersom dom inte behöver göra lika mycket. Allt går då till så rätt som möjligt och även om man får betala lite mer nu, så tar man igen det när man ska sälja nästa gång.

Läs vidare

Om du hittar fel du inte visste om efter att du flyttat in så kan säljaren bli ersättningsskyldig. Läs mer om det i vår artikel om just dolda fel efter inflytt här. Vi har också skrivit om hur mycket det kostar att flytta egentligen här och hur du gör för att hitta den bästa hemförsäkringen för din bostadsrätt.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780