Vad man får (och inte får) göra om i en bostadsrätt

Man hör hela tiden att en stor fördel med att bo i bostadsrätt är just att man får göra som man vill eftersom det är ens egen. Men när det väl kommer till kritan så är det inte hela sanningen, det finns vissa saker man inte får göra.

För att reda ut dessa begrepp så går vi igenom olika typer av renoveringar och saker som du får göra, samt vad du inte får göra, i din bostadsrätt.

Vad man får göra i en bostadsrätt

Den generella regeln i en bostadsrätt är att du får göra vad du vill med den, så länge det stannar inom dina fyra väggar. Eftersom man själv är ansvarig över vad som händer i en bostadsrätt så får man alltså måla om och renovera hur man känner för. Grundprincipen är alltså att om det inte blir en förändring på huset eller för dina grannar är det oftast ok. Dock kan det alltid vara bra att meddela styrelsen vad man har planerat, så att man är helt fri.

Väggar, golv och tak

Om du vill måla eller tapetsera väggarna så är det helt ok, vilken vägg det än är. Det är också ok att måla taket som du vill, även om vitt kanske är vanligast. Att lägga nytt golv i lägenheten är också ok, men behöver göras på rätt sätt.

Att bygga nya väggar i en bostadsrätt, och på så sätt förändra planlösningen, är något som är ok. Det är även ok att riva väggar som inte är bärande. Dock är det bra om man kontaktar styrelsen i sin bostadsrättförening och berättar vilken vägg man planerar att riva först.

Är väggen bärande så behöver man först få ok från en byggnadsingenjör att det är ok att riva väggen. Utöver det krävs också ett skriftligt godkännande från styrelsen samt ett bygglov. Här är det viktigt att man har en god kontakt med styrelsen innan man gör något. I vissa fall kan styrelsen vilja ha en extra medlemsstämma för att få in fler åsikter.

Fast inredning och dörrar

När det kommer till möbler som är ”inbyggda” i lägenheten, t.ex. garderober, så är det ok att riva dessa och flytta eller kasta dom om man önskar. Innerdörrar får flyttas, tas bort eller sättas in utan att behöva fråga någon.

Vill man byta ut sin ytterdörr så kan det vara ok om man köper en dörr som ser likadan ut på utsidan. Utsidan av dörren är nämligen bostadsrättsföreningens ansvar, inte din. Däremot insidan är ok att t.ex. måla om man så önskar.

Badrummet

Att totalrenovera ett badrum är helt ok och är bostadsrättsägarens ansvar. Det ska dock ske fackmannamässigt och flera föreningar och/eller försäkringsbolag kräver att det utförs av en firma.

Det är viktigt att veta att man inte får flytta på avlopp och vattenanslutningar hur som helst, då det är bostadsrättsföreningens ansvar. Det kan också vara bra att ta reda på om ens bostadsrättsförening står för kostnaden av brunnbyte, något som är ganska så vanligt.

Köket

Samma regler gäller för kök som för badrum. Det är helt upp till ägaren av bostadsrätten att bygga om bäst hen önskar. Avloppsröret ska dock vara kvar där det är. Vill man flytta på det så kräver det en dialog med föreningen först.

Hitta den lägsta räntan på lånet till renoveringen
Jämför räntor på renoveringslån/privatlån hos ett stort anytal olika banker med Lånekoll.se. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du använder deras jämförelsetjänst.

Balkong och terrass

Insidan av en balkong eller terrass tillhör lägenheten och man får möblera bäst man vill. Däremot kan större förändringar eller installationer kräva ok från styrelsen först, som t.ex. markiser som fästs i husväggen eller inglasning av balkong.

Paraboler får oftast sättas upp så länge de sitter på insidan av balkongen och många föreningar tillämpar samma sak på blomlådor. Därför är det bra att läsa vad som står i stadgarna.

Elinstallationer

Det är ok att byta ut gamla elledningar, dra fram nya eller byta elskåp, så länge som det görs av en behörig elektriker. Vad du får och inte får göra själv när det kommer till el kan du enklast läsa om i Elsäkerhetsverkets artikel här.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Servicefinder.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vad man inte får göra i en bostadsrätt

Bostadsrättsföreningen har ansvar för sånt som påverkar flera medlemmar, alltså saker som vatten, avlopp, fasad och omgivningen. När det kommer till sånt så får du, generellt sett, inte röra det utan styrelsens godkännande. Men ibland kan det vara svårt att veta vad som gäller ändå.

Bärande väggar

Bärande väggar är inte ok att riva hur som helst. Innan du kan riva en bärande vägg behöver du få ok från en byggnadsingenjör, en kostnad du står för. Styrelsen behöver även godkänna det skriftligen och du behöver även få bygglov för det.

Om du fått ok från alla håll och kanter, riven väggen och komplikationer uppstår hos t.ex. grannen ovanför, så är det styrelsen som i första hand ska utreda det. Du bör ha ryggen fri eftersom du gjort förarbete. Om du dock valt att riva utan ok så kan du bli ansvarig för att väggen sätts upp igen. 

Fönster

Fönster räknas till fasaden och är inget som du som bostadsrättsägare får ändra på. Vill du byta fönster så behöver det först gå via styrelsen. Du får måla om på insidan eftersom det inte syns utåt men mer än så är det inte. Finns det persienner så är det ditt ansvar, inte föreningens.

Vatten och avlopp

Vatten och avlopp är föreningens ansvar fram till din lägenhet. Det betyder att hålen som finns i golvet är föreningens och du får inte flytta ett avloppsrör hur du vill utan att kolla med styrelsen först. Detta gäller även vattenledningar som kommer ut från väggar.

En behörig rörmokare kan dra ledningar utanpå väggarna som det passar dig, men det ska utgå från där vattenledningen kommer in i rummet. 

Element / radiatorer

Element som är vattenburen är föreningens ansvar, då det är vattenledningar som hänger ihop med andra lägenheter. Det är därför inte ok att ta bort eller flytta ett element utan att fråga styrelsen först och få ett ok på det. Jobbet ska göras av en behörig rörmokare.

Ventilation

Ventilationer är normalt sett föreningens ansvar eftersom det påverkar flera medlemmar. Det är oftast inte ok att sätta igen ventilation i lägenheten. Behöver du täcka för, ta bort eller göra något med ventilationen är det bäst att prata med styrelsen först för att se vad som gäller.

”Men styrelsen får inte neka en renovering”

Att ändra något i en bostadsrätt som är föreningens ansvar kan bli ok om man gör det på rätt sätt. Steg ett är alltid att kontakta styrelsen i sin förening och berätta vad man planerar göra och hur styrelsen står sig till det. Styrelsen kan då komma med följdfrågor, eventuella krav och förklara vad man behöver göra.

Enligt bostadsrättslagen så får inte styrelsen neka en renovering så länge som det inte gör påtaglig skada eller blir en olägenhet för föreningen. Det är väldigt löst skrivet och kan vara svårtolkat. Det betyder egentligen att styrelsen inte får neka dig att renovera så som du bäst känner för. Dock finns det undantag.

Dom undantag som specifikt nämns i lagen gäller just de som nämndes i tidigare stycke. I bostadsrättslagen kap 7, §7 står det följande:

”bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd i lägenheten utföra åtgärd som innefattar

  1. Ingrepp i en bärande konstruktion
  2. Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten eller
  3. Annan väsentlig förändring av lägenheten”

Därför kan alltså styrelsen neka en renovering om förändring planeras på något av ovan. Om en renovering inte täcks inom detta får inte styrelsen neka och det går bra att renovera.

💡 Samla in offerter från flera olika hantverkare med en enda ansökan
Servicefinder.se gör du en ansökan och får offerter på jobbet från flera olika hantverkare. Du väljer själv om du vill anlita någon av hantverkarna eller inte. Det helt helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Vanliga frågor om renovering i bostadsrätt

Nedan hittar du svaret på dom vanligaste frågorna som finns angående renoveringar. Men i flera fall finns det undantag där föreningen kan ha något skrivit i sina stadgar som går emot detta t.ex. att föreningen tar över en renovering av badrummet för att se till att det blir korrekt gjort. Börja alltid med att läsa stadgarna innan du påbörjar en renovering.

Läs vidare

Vi har tidigare skrivit om hur man hanterar dolda fel i en bostadsrätt som man nyligen köpt, en artikel du hittar här. Har du planerat att byta fönster så kan du läsa vår artikel här om vad som gäller och vad du behöver göra.

Om det är dags att renovera så kan du läsa om hur svårt det är här.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780