Skriva överlåtelseavtal

Slutskedet i försäljningsprocessen går ut på att skriva ett överlåtelseavtal. Säljare, mäklare och köparen av lägenheten närvarar, vanligtvis på mäklarens kontor. Man har redan kommit överens om priset för lägenheten och saker som medlemskap i bostadsrättsföreningen är förberedda.

Både säljare och köpare brukar vilja få till en kontraktsskrivning så snart som möjligt efter att man kommit överens om en affär och i samband med signeringen kommer man överens om officiell tillträdesdag.

Skyldig att informera

Säljaren är skyldig att informera om eventuella brister i lägenheten innan avtalet skrivs, men plikten att undersöka bostaden ligger på köparen. Många köpare vill låta en besiktningsman genomföra en besiktning av lägenheten innan det slutgiltiga avtalet skrivs.

Handpenning

Några dagar efter signeringen av avtalet brukar köparen lämna in en handpenning som motsvarar runt 10 % av köpesumman. Mäklaren brukar behålla denna summa tillsvidare och tar i ett senare skede även ut sitt arvode från den.

Betalning och överlåtelse

När dagen kommer då tillträdet av lägenheten ska äga rum så brukar säljare och köpare tillsammans med mäklaren mötas på köparens bank eller mäklarens kontor. Man genomför en likvidavräkning och pengarna – köpeskillingen – överförs till köparens bankkonto. Säljaren lämnar över nycklarna samt de dokument som rör lägenheten till köparen och affären är klar.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
 
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Lämna en kommentar

Hojjo Sverige AB
Ytterbyvägen 5
442 30 Kungälv
Org nr: 559122-2780